Kothencz: Gyógyszerekre lenne szüksége a menekülteknek

Eddig több, mint két millióan hagyták el hazájukat, és indultak el Ukrajnából a környező országokba. Csaknem tizedük Magyarországon keres menedéket. Hazánkban több szervezet is segítséget ajánl, köztük a Katolikus Karitász is.
Vass Imre

2022. március 09. 18:23

Kothencz: Gyógyszerekre lenne szüksége a menekülteknek

Kothencz János, Szeged-Csanád Egyházmegyei Karitász, igazgatója elmondta a menekülteket komoly lelki traumák érik amiatt, hogy el kell hagyni otthonukat, sőt sok esetben családjuk egy részét is. A Szeged-Csanád Egyházmegyei Karitász által működtetett befogadó helyeken pszichológusok, terapeuták, szerzetes rendi nővérek fogadják, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megnyugodjanak, oldódjanak.

 

Az igazgató elmondta, a kialakult helyzetre másként reagálnak a gyerekek és másként a felnőttek. A legnehezebb helyzetben az anyák vannak. 

 

A gyerekek számára már programokat szerveznek és elkezdődött az oktatásuk megszervezése is – tette hozzá.

 

Több esetben szükség volt arra is, hogy családokat „egyesítsenek”, azaz a család különféle városokban lévő tagjait összehozzák. Ebben nagyon sokan és nagyon sok szervezet dolgozik együtt.

 

Nagyon sokan segítenek a Karitasznak különféle felajánlással, ruha például már annyi érkezett, hogy többre jelenleg nincs is szükség. Most inkább gyógyszerek kellenének a menekültek ellátásához. Ehhez várják a gyógyszertárak felajánlásait – mondta Kothencz János.

 

A teljes beszélgetést itt megnézheti:

 

 

Címlapon

mutasd mind