Gulyás Gergely Varga Judit igazságügyi miniszterről: A kormány egyik legnagyszerűbb tagja

A Szeged Televíziónak sikerült megkérdeznie Gulyás Gergelyt, mit gondol arról, hogy az ellenzék Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását követeli.
Cservenák Zoltán

2021. december 10. 09:03

Gulyás Gergely Varga Judit igazságügyi miniszterről: A kormány egyik legnagyszerűbb tagja

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Szeged Televíziónak csütörtökön azt mondta:  

 

„Az államtitkár úrral szemben merült fel a gyanú, ő minden felelősséget ezért vállalt, a bíróság majd eldönti, hogy kinek van igaza. A miniszter asszony kiváló munkát végez, A kormány egyik legnagyszerűbb tagja.”

 

Gulyás Gergely azt is állította a Szeged Televíziónak, az egész Völner-ügyről csak a sajtóból értesült, korábban semmit nem tudott róla.  

 

Úgy tűnik tehát, hogy a kormány nem engedi el Varga Judit

kezét, miközben soha még ilyen magas rangú kormánytaggal szemben nem merült fel Magyarországon a hivatali vesztegetés alapos gyanúja, mint Völner Pál, Varga Judit helyettese.

 

 

Bűnügyi helyszínné minősítették az Igazságügyi minisztériumot az ellenzéki képviselők a Völner botrány miatt. A volt igazságügyi miniszterhelyettes mentelmi jogát kedden kérte ki

Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt. Bár ilyen magas rangú kormánytagot még soha nem gyanúsítottak bűncselekménnyel, de nem ő az első fideszes politikus, aki gyanúba keveredett.

 

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője arra hívta föl a figyelmet, hogy megvádolt képviselők biztosítják a Fidesz kétharmados többségét a parlamentben.

 

„Azért az nagyon erős szimbólum, hogy a Fidesz egy szervezett bűnözői kör hatalmát korlátlan törvényhozói hatalmát 3 konkrét köztörvényes bűnöző biztosítja. nemcsak Völner Pál az, akiről még Polt Péter sem tudja tagadni, hogy korrupciós bűncselekményekben vett részt, bűnszövetségben károsította meg az embereket, hanem rajta kívül Simonka György és Boldog István is hasonló vádakkal kell, hogy szembenézzen.”

 

A jobbikos Szilágyi György szerint 

 

„ma Magyarországon az igazságügyi minisztériumból az I betű eltűnt, és gazságügyi minisztériumnak kell hívni.”

 

Az ellenzék arra is kíváncsi, kihez kerültek a megvesztegetés során átadott pénzek. Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerint követni kellene a pénz útját. Bangóné azt kérdezte: „A miniszterhelyettes meggazdagodását szolgálták a milliók, vagy máshova is kerülhetett ebből a forrásból?” Hozzátette: 

 

„arról se feledkezzünk meg, hogy ha valaki megvesztegethető, akkor onnantól kezdve zsarolhatóvá válik”.

 

Keresztes László Lóránt az LMP képviselője úgy fogalmazott:

 

„Varga Judit Völner Pált, egy megvesztegethető államtitkárt bízott meg a lehallgatások engedélyezésével, abból kell kiindulnunk, hogy a lehallgatások esetében is korrupt módon járt el. Valóban adott esetben ilyen zacskókban átadott pénz ellenértékeként engedélyezett lehallgatásokat, tehát ezeket az ügyeket is minden részletre kiterjedően meg kell vizsgálni”.

 

 

A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint Völner Pál a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől többször, alkalmanként 2 és 5 millió forint közötti összeget kapott azért, hogy intézzen el ezt-azt neki az Igazságügyi Minisztériumban. Völner a bejelentést követően lemondott államtitkári posztjáról. Az ellenzék közben azt követeli, hogy a Varga Judit igazságügyi minisztert helyettesítő államtitkár az országgyűlési képviselői mandátumáról is mondjon le. Völner mentelmi jogának felfüggesztését már kezdeményezte a Parlament mentelmi bizottsága, a Fidesz-KDNP frakciója ezután jelezte: megszavazzák az ellenzéki kezdeményezést.

 

 

Völner Pál ügyvédjén keresztül eddig annyit közölt: nem követett el bűncselekményt, áll minden vizsgálat elé, ki is hallgathatják, együttműködik a hatóságokkal.