Gosztonyi Gábor: egy slendrián kormányrendelet miatt háromnapos lesz a tanársztrájk

A kormány egy rendeletben kötelezővé tette, hogy az órák felét meg kell tartani. Ezt fricskázták meg a tanárok. A szakszervezetek szerint nincs joga a kormánynak bekérni a sztrájkoló tanárok névsorát.
Szeged.hu

2022. március 11. 15:14

Gosztonyi Gábor: egy slendrián kormányrendelet miatt háromnapos lesz a tanársztrájk

Akár háromnapos is lehet a jövő heti tanársztrájk. Míg a kormány a sztrájkot próbálja meg ellehetetleníteni, addig a szakszervezetek kitalálták, hogyan játszhatják ki a sztrájkjog kiüresítését eredményező kormányrendeletet. Gosztonyi Gáborral, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökével beszélgetett a műsorvezető, Balogh Judit.

 

Gosztonyi Gábor elmondta: saját fegyverével vágnak vissza a kormánynak, miután hoztak egy rendeletet, ami kötelezi a tanárokat arra, hogy az órák felét tartsák meg a munkabeszüntetés ideje alatt.  

 

A tanárok azt találták ki, hogy 6 napra hirdetnek sztrájkot, ennek az első 3 napjában nem tanítanak, 3 napon viszont megtartják az órákat.

 

Ez azt jelenti, hogy március 16-án, 17-én és 18-án tanársztrájk lesz. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetek országos demonstrációt is hirdetett március 19-ére.

 

Gosztonyi Gábor arra is felhívta a figyelmet, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nincs joga előírni határidőt arra, hogy elküldjék neki a sztrájkoló tanárok névsorát, sőt, ilyen névsort nem is kérhetnek a sztrájktörvény szerint.

 

A tanárok azt kérik, a sztrájk alatt ki nem fizetett bérüket a kormány utalja át az ukrajnai menekültek ellátására.

 

Címlapon

mutasd mind