Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségétől: a 16 forintos állami támogatásból a béreket ki tudjuk fizetni, a rezsit nem

A kis kutak tulajdonosi képviselete szerint nem csupán az ellátással van baj, ha nem emelkedik literenként 20 forintról az állami támogatás, akkor júniustól nem tudnak működni. Ráadásul a kormány által hangoztatott 20 forint valójában 16 forint.
Szeged.hu

2022. április 28. 12:40

Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségétől: a 16 forintos állami támogatásból a béreket ki tudjuk fizetni, a rezsit nem

„Nem lehet úgy működni, hogy semmiféle árréshez nem jutunk hozzá, viszont továbbra is minden költséget állnunk kell” – fogalmazott a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökségi tagja. Az üzemanyagárstopot július 1-jéig hosszabbította meg a kormány.

 

Március óta a kis kutak literenként 20 forintos támogatást kapnak, egyelőre május 31-éig. Ez a 20 forint lenne hivatott kompenzálni a kutak hatósági ár miatti kiesését, pedig árstop nélkül nagyjából 600 forintba kerülne egy liter benzin és 640 forintba a gázolaj.  

 

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerdán az ATV-nek azt mondta, legalább 40 forintra kellene emelni a támogatást, különben júniustól több száz kút becsődölhet.

 

A Szeged Televízióban Gépész László azt is elmondta, a Mol jelenleg a megrendelt üzemanyag-mennyiség 66 százalékát tudja adni, ezt is úgy, hogy a kicsiknek maguk kell megoldani a szállítást. Gépész hozzátette: 

 

a régi Mol-partnerek az éves lekötött mennyiség 13 százalékát kapják havonta, a most a Mol-hoz kényszerből szerződők az előre meghatározott heti mennyiség 66 százalékát.

 

A 20 forintos állami támogatásról Gépész László azt mondta, valójában csak 16 forintról van szó, mert az eladások 80 százaléka után kapnak „kompenzációt”.

 

„Ez egy olyan összeg, amiből a béreket ki lehet fizetni, de a rezsit már nem. Azon kívül az eltelt időszakban minket is sújt az infláció” 

 

– magyarázta Gépész. Arra is felhívta a figyelmet, a kutakra nem vonatkozik a rezsicsökkentés, ráadásul a MOL nem viszi ki a vásárolt üzemanyagot, azt is nekik kell elszállítani maguknak, ami nagyon sokba kerül.

 

„Jelen számításaink szerint 40–45 forint lenne az a támogatási összeg, amivel nullára jönne ki az üzemeltetés, és legalább nem lenne veszteségünk”

 

– tette hozzá a Független Benzinkutak Szövetségének elnökségi tagja, aki hozzátette: három különböző verziót tettek le a kormány asztalára arra vonatkozólag, miként lehetne megtartani az árkorlátozást, és hogyan lehetne kompenzálni a kutakat.

 

Gépész László azt is megjegyezte, 1000–1100 kis kút érintett, közel 10 ezer család megélhetése forog kockán.

Címlapon

mutasd mind