Flesch Tamás a Témában: Ha nincs szerződése valakinek, akkor vagy piaci árat fizet a gázért, vagy elzárják a gázcsapot

Lesz, akinek tizenkétszeres áron kell majd vásárolnia a földgázt...
Garai Szakács László

2022. szeptember 07. 14:50

Flesch Tamás a Témában: Ha nincs
szerződése valakinek, akkor vagy piaci árat fizet a gázért, vagy
elzárják a gázcsapot

A szállodák esetében több tízmillió forintos plusz kiadást jelent csak a gázszámla, ezt egyszerűen nem lehet kigazdálkodni. Flesch Tamás a Szeged Televízió hírháttérműsorában arról beszélt, mindenki tisztában van a szektorban azzal, hogy egyre kevesebben lesznek azok, akik szállodába, étterembe mennek, ezek azok a kiadások, amikről az elsők között mond le a lakosság.

 

– Nagyon komoly visszaesésre kell számítani. Egy 20–25 százalékos visszaesés, ami most abszolút reálisnak tűnik, azt jelenti, jelentheti, hogy mínuszban megy át a szálloda. Ezért gondolkoznak sokan azon, hogy télre bezárnak – mondta a szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke.

 

Sem áremelkedéssel sem árcsökkentéssel nem lehet ezt a helyzetet most megoldani a panziótulajdonosoknak. – Most van ilyen helyzet talán először mindannyiunk életében. Túllettünk a 2008-as válságon, a koronavírus-járványon, a legtöbben meg tudták mindkettőt oldani. Most nincs szabály, mindenkinek saját magának kell megoldania valahogyan. A bezárás és a majdani újranyitás is nagyon sokban kerül. Csődökre is kell készülni. Hogy utána ki tud felállni, az nagy kérdés.