Figyeljen oda arra, hogy ne legyen túlsúlyos a gyerek! Minden ötödik iskolás küzd a kilókkal – Diagnózis, 2022. november 21.

Itt az igazi ősz, beköszöntött a hűvösebb idő, vele érkeznek a felsőlégúti megbetegedések is. A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjának egyik témája éppen ezért az influenza, a megelőzésről és a védőoltás fontosságáról beszélgetek vendégeimmel. Bemutatunk egy parasportolót, és ha már sport és mozgás, utánajárunk, miért van egyre több túlsúlyos gyermek, és milyen problémákhoz vezethet a gyermekkori elhízás.
Karajkó-Németh Marietta

2022. november 28. 16:17

Figyeljen oda arra, hogy
ne legyen túlsúlyos a gyerek! Minden ötödik iskolás küzd a
kilókkal – Diagnózis, 2022. november 21.

Október elejétől megkezdődött a légúti figyelőszolgálat működése. Ez azt jelenti már nemcsak az influenza, hanem többek között a Covid és az RSV által okozott vírusfertőzéseket figyelik.

 

Tíz évvel ezelőtt csontvelő-átültetés mentette meg az életét, ma már háromszoros Európa-bajnok asztaliteniszező. Bácsi Bernátnál 2009-ben állapítottak meg leukémiát, így szövetátültetésre volt szüksége, amit 2012-ben egy fertőzés miatt meg kellett ismételni. A csontvelő transzplantáció a szervátültetés egy speciális formája. Szederkényi Edit, a szegedi klinika transzplantációs osztály vezetője elmesélte stábunknak, hogy egy ilyen műtét után a sportolók miért gyógyulnak gyorsabban.

 

Egyre több az elhízott az ember, és egyre több a túlsúlyos gyermek. Ma Magyarországon minden ötödik iskolás küzd a kilókkal, és ez nemcsak a jelenükre hat ki, de a jövőjükre is: ők ötször nagyobb eséllyel lesznek felnőttként is túlsúlyosak.

 

Nézze meg az adást!