Fehér Attila a Témában: az unió figyelembe vette Magyarország érdekeit a szankciós engedményekkel

Az LMP megyei elnöke egyetért azzal, hogy nem szabad pénzelni a kőolaj- és gázvásárláson keresztül Oroszország háborúját Ukrajna ellen, de arra is vigyázni kell, hogy egy uniós országnak se fájjon jobban a szankciócsomag, mint az oroszoknak.
Szeged.hu

2022. június 01. 18:33

Fehér Attila a Témában: az unió figyelembe vette Magyarország érdekeit a szankciós engedményekkel

Magyarországon meglenne a lehetőség arra, hogy 2040-re már csak megújuló energiát használjunk és ezzel az ország energiabiztonságát is garantáljuk – erről is beszélt Fehér Attila, az LMP Csongrád-Csanád megyei elnöke a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában.  

 

A szegedi politikus szerint az Európai Unió figyelembe vette Magyarország érdekeit, ez az unió partnerségét és szolidaritását is mutatja.

 

„Nyilvánvaló, hogy a magyar kormány úgy akarja ezt eladni, hogy hatalmas győzelmet aratott, de azt látni kell: józan döntés született, olyan, ami Magyarország számára is vállalható” 

 

– mondta Fehér Attila, aki ugyanakkor hangsúlyozta: ettől még hamarosan át kell állnia az országnak az orosz kőolajról másfajta olajra, ezért is említette Ursula von der Leyen az Adria-kőolajvezeték kapacitásnövelésére.

 

„Ebben az is benne van, hogy az unió szeretné az olajembargót teljes egészében érvényesíteni Oroszországgal szemben.”

 

Fehér Attila azt is megjegyezte, az LMP zöld pártként ugyanakkor nem tartja igazán jó megoldásnak, hogy a meglévő fosszilis energiafüggőséget másfajta fosszilis energiától való függőségre cseréljük.


„A megoldás az lenne – és az uniós fenntartható klímacélok elérését is az szolgálná –, ha a fenntartható energiára való áttérésre használnák fel ezt a lehetőséget. Egyelőre úgy tűnik, ez háttérbe szorult, de azt is be kell látni, hogy nem lehet egyik pillanatról a másikra átállítani az országok energiafelhasználását” 

 

– tette hozzá Fehér Attila.

 

Nézze meg a teljes beszélgetést!