„Fasiszta duma”, „Ő is egy kicsit kevert”, „Miért, legyünk kevertek?” – sok szegedi felháborodott Orbán Viktor fajvédő beszédén

A Szeged Televízióval közösen arra volt kíváncsiak, hogy mit gondolnak a szegediek a miniszterelnök szombati tusványosi beszédéről, amiben azt mondta: „Nem akarunk kevert fajúvá válni”.
Szeged.hu

2022. július 26. 20:11

„Fasiszta duma”, „Ő is egy kicsit kevert”, „Miért, legyünk kevertek?” – sok szegedi felháborodott Orbán Viktor fajvédő beszédén

Az Orbán-beszéd nagy port kavaró része ez volt: 

 

„[...]van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

 

Az általunk megkérdezett szegediek többsége úgy látja, túl messzire ment a miniszterelnök. Többen történelmi párhuzamot vontak a fajelméleti beszéde és a XX. század borzalmaival. Aki szerint Orbánnak igaza van, az sem igazán indokolt, és többnyire a migrációval kapcsolatos ellenérzéseit osztotta meg velünk.

 

Az egyik megkérdezett szegedi egyenesen úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök fasiszta beszédet tartott, sőt, Hitler és Sztálin tanulhatna Orbán Viktortól, mások szerint a Fidesz vezetője rasszista megjegyzést tett. Egy hölgy szerint Orbán Viktornak hátrébb kellene már vonulnia.

Címlapon

mutasd mind