Falus Ferenc: Botrányos pénzszórás, amit a kormány a járványidőszakban a PCR-tesztek beszerzése során csinált

A kormányzat elhibázott beszerzései és titkolózása az oka, hogy most meg kell semmisíteni 5 milliárd forint értékű PCR-tesztet a korábbi tiszti főorvos szerint, aki azt gyanítja, hogy a delta-variánssal szemben eleve használhatatlan tesztekről van szó.
Kovács M. Norbert

2021. november 25. 19:48

Falus Ferenc: Botrányos pénzszórás,
amit a kormány a járványidőszakban a PCR-tesztek beszerzése
során csinált

Nem az egyik legjobb, hanem a legszégyenletesebb a magyarországi járványügyi védekezés, Szekszárd lakosságánál nagyobb a veszteségünk pillanatnyilag, és még nem látszik a vége. Ilyenkor sikerességről beszélni, dicsekedni szégyenletes, pofátlan hazugság, mondta Falus Ferenc a Szeged TV Téma című műsorában.

 

A korábbi tiszti főorvos szerint

 

nem kellett volna behozni az országba olyan oltóanyagokat, amiket az európai gyógyszerügynökség nem engedélyezett, mert ezzel is csak a lakosság bizalmatlanságát növelték az oltással szemben.

 

Ráadásul a kormányzat oltással kapcsolatos kommunikációja következetlen és követhetetlen volt. Az oltási terv például, aminek konkrétumai csak egy per eredményeként kerültek nyilvánosságra, szerinte használhatatlan volt, és még azt sem tartották be, mondta Falus.

 

A szakember arról is beszélt, hogy az év első öt hónapjában ötmillió embert sikerült beoltani, majd a következő öt hónapban, mindössze egymilliót, ez időd alatt viszont a kormányzat semmit sem tett, hogy a lakossághoz „közelebb vigye” az oltást.

 

Falus szerint a mostani oltási hét számaiból tökéletesen látszik, hogy az első perctől kezdve óriási tévedés volt, hogy egy komplikált internetes regisztrációhoz kötötték az oltás felvételét. A regisztráció csak politikai adatgyűjtés volt, hogy a lakosság nagy részének email-címéhez hozzájussanak, és ez nagyon sok emberéletbe került

 

– mondta Falus Ferenc, aki ennek kapcsán megemlítette, hogy mindeközben például Ruanda fővárosában 95 százalékos az átoltottság. Szerinte ez is jól mutatja, mennyire le vagyunk maradva.

 

A napokban nagy port kavart, ötmilliárd forint értékű, megsemmisítésre kerülő PCR-tesztekkel kapcsolatosan Falus a többi között arról is beszélt Balogh Juditnak, hogy szerinte a tesztek beszerzésének átgondolatlansága miatt kell dobni ezeket.

 

Falus a rendelkezésre álló információk alapján azt gyanítja, hogy a szóban forgó tesztek nem alkalmasak a jelenleg terjedő delta-variáns kimutatására, így szerinte abszolút téves beszerzések az okai annak, hogy most 5 milliárd forintnyi tesztet kell megsemmisíteni.

 

Ráadásul, mint mondta, szerinte nem is lett volna szükség ezeknek a teszteknek külföldi, drága beszerzésére, hiszen pont Szegeden lett volna arra kapacitás, hogy ezeket előállítsák, vagy ha kell, nagyon rövid idő alatt bővítsék az előállítási kapacitást. A szakember ennek kapcsán botrányosnak, és pénzszórásnak nevezte, amit a kormány a tesztek beszerzése során a járványidőszakban csinált.

 

Szerinte a tesztek ügye kapcsán a kormány a saját kommunikációs csapdájába esett, hiszen az egészségügyi adatok és a járványkezelés kapcsán általánosan tapasztalható kormányzati titkolózás eredményeként a többség most azt fogja gondolni, hogy olyan teszteket semmisítenek meg, amik korábban felhasználhatók lettek volna.

 

A teljes beszélgetést az alábbi videóban lehet megnézni.