Évente ötezer magyar férfivel közlik, prosztatarákja van. Ne legyen köztük! – Diagnózis, 2022. július 4.

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjában górcső alá vesszük a tipikus nyári betegségeket. Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvossal megbeszéljük, mire kell figyelni a strandon, hogyan előzhetők meg a bakteriális fertőzések vagy a szalmonella.
Karajkó-Németh Marietta

2022. július 06. 16:27

Évente ötezer magyar
férfivel közlik, prosztatarákja van. Ne legyen köztük! –
Diagnózis, 2022. július 4.

Itt a nyár, tombol a kánikula, ez rettentően megviseli szervezetünket. Hogyan tudjuk csillapítani a hőség okozta kellemetlenségeket, és milyen tipikus nyári betegségektől kell megóvni magunkat? Aki válaszol, Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvos.

 

Hazánkban évente közel ötezer férfivel kell közölni: prosztatarákja van, közülük ezerötszázan meg is halnak. Ez az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a férfiak körében. A prosztatarákból azonban van kiút: ha időben felfedezik, jól kezelhető. A 10 Ezer Lépés Program riportfilmjeiben meggyógyult, illetve ma is a betegséggel élő férfiak fogalmazták meg üzeneteiket: saját példájuk nyomán biztatják az apákat és nagypapákat, hogy vegyenek részt időben szűrővizsgálaton. A prosztatarákos betegtársaknak pedig arról beszélnek, mi mindent tehet maga a beteg a javulás érdekében.

 

Ultrahangozni babán, eret varrni, mentőkocsiban emberi életért küzdeni – ezeket akár egy orvosos játékot kedvelő gyermek is szívesen játszaná, ám az imént említett tevékenységeket medikusok végzik nap mint nap. Az egyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karának Skills Központjában klinikai környezetben, élethű modelleken, gyakorlatorientáltan sajátítják el a gyógyítás csínját-bínját a jövő orvosai.

 

Nézze meg az adást!

Címlapon

mutasd mind