Először játszották a Traviatát a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Nyári színházak előadásaiba nézünk bele: lesz opera, történelmi dráma, felnőtt mese és alternatív színházi produkció. Forgószínpad 2022. augusztus 18.
Hajdu-Balogh Ramóna

2022. augusztus 20. 17:33

Először játszották a Traviatát a
Szegedi Szabadtéri Játékokon

Verdi Traviatája a velencei ősbemutatón nem aratott nagy sikert. A XIX. század közepén a közönség nehezen fogadta el, hogy egy tragikus opera kortárs témát dolgoz föl, a főszereplő ráadásul egy kurtizán. Azóta viszont a mű az operaházak egyik legtöbbet játszott darabja. A Traviatát most először mutatták be Szegeden, a Dóm téren.

 

Dramatikus történelmi játékkal kezdődött a 2022-es Székesfehérvári Királyi Napok: Az élet pecsétje című történelmi játék az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékezik.

A Tamási Áron Emlékév keretében Tamási Áron Napokat tartottak Gyulán. A Gyulai Várszínház a Nemzeti Színházzal együttműködve tűzte műsorára a Tündöklő Jeromos című előadást, amit a fürdőváros közönsége a fővárosi bemutató előtt tekinthetett meg.

 

A 32. Thealter fesztiválon kilenc helyszínen több mint negyven esemény közül válogathatott a szegedi közönség. Most két produkcióba tekinthetünk bele. A k2 csapata a náci rezsimmel szembeni német ellenállás történetéből kiindulva vet fel komoly társadalmi kérdéseket. Solymos Tamás Nélküled című írása pedig egy történelmi, önismereti kalauz, ami egy meredélyi kastélyba repíti el a nézőket.

 

Kamaraszínházi előadásokkal és kiskoncertekkel várta ezen a nyáron a közönséget Veszprémben két belvárosi udvarban a Pannon Várszínház. Az udvarszínház ötlete Vándorfi László színházigazgatóé, aki azt szerette volna, ha a veszprémi vár felújítása alatt is lennének kisebb szabadtéri színházi előadások a városban.

 

Forgószínpad: nézze meg színházi magazinunkat!