Egy vírus, ami képes egyszerre lefertőzni egy egész óvodás csoportot – Diagnózis, 2023. január 16.

Két, viszonylag újfajta, de egyre gyakoribb gyermekbetegségről beszélgetünk: a kéz–láb–száj vírusról, valamint a téli időszakban ismert, és elsősorban a legkisebbeket érintő RSV-fertőzésről. Megismerhetik a Hetényi Anasztáziát, akinek munkáját tavaly L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért díjjal ismerték el. Bemutatunk egy díjazott ápolót is.
Karajkó-Németh Marietta

2023. január 18. 11:40

Egy vírus, ami képes
egyszerre lefertőzni egy egész óvodás csoportot – Diagnózis,
2023. január 16.

Láz, levertség, torokfájás – tipikus gyermekbetegségre jellemző tünetek, amelyeket azonban kiütések követnek, főként a kézen, tenyéren, a száj környékén és a lábszáron. A kisgyermekes családok új mumusaként emlegetett kéz–láb–száj betegség gyakran egy egész óvodai csoportot lefertőz.

 

Az emlősök sejtmembránjain átjutni képes hordozóanyagot fejlesztenek szegedi kutatók, hogy közvetlenül a sejtbe juttassanak hatóanyagot. Ezzel a módszerrel akár élő sejteken belül képesek betegséget okozó folyamatokat vizsgálni. Ismerjék meg Hetényi Anasztáziát, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegytani Intézetének docensét! Spohn Réka mellett, akit korábbi adásunkban már bemutattunk, ő a másik szegedi díjazottja a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért díjnak.

 

Súlyos légúti tünetekkel járó betegség az RSV vírusfertőzés, ami különösen az újszülöttekre és csecsemőkre nézve lehet a legsúlyosabb. Nagyon hasonlít az influenzához.

 

A sürgősségi betegellátásban képzeli el jövőjét az a szegedi diák, aki Európa legjobb és a világ ötödik legjobb ápolója lett. A 2022-ben Franciaországban megrendezett Worldskills versenyen ugyanis Pál Blanka, a Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola végzős tanulója ötödik helyezett lett. Ezen a versenyen egyébként a legkiválóbb diákok mérik össze tudásukat évről évre a legkülönbözőbb szakmákban. Blanka fél éven át keményen készült a versenyre, hol az újraélesztés szabályait magolta, hol gyógyszereket készített elő asztmás betegnek. Mindezt angolul. Felkészítő tanára szerint Blanka végtelen szorgalma és alázata segítette őt idáig.

 

Nézze meg az adást!