Egy velünk maradt vízimalom a XV. századból

Az idei ősz igaz kirándulóidővel kényeztet bennünket, nem kell még eltenni a túrabakancsot! A mai adásban is olyan helyekre kalauzoljuk önöket, ahol nagyokat lehet sétálni, kerékpározni és ha elfáradtunk, egy jó pohár bor mellett megtervezhetjük a következő úticélt. Jöjjenek velünk, kalandozzunk együtt Magyarországon!
Várnai Adrienn

2022. november 02. 15:02

Egy velünk maradt vízimalom a XV.
századból

KÓSTOLÓ

A Balaton régió az őszi hónapokban is rengeteg felfedezni valót kínál. Ilyenkor a strandolást felváltják a kirándulások, túrázások, de legalább ennyire népszerűek a szőlő- és borkultúrához köthető rendezvények: a pincelátogatások, borkóstolók és szüreti fesztiválok. Hogy mi mindennel várják a borászok a vendégeket, mindjárt mutatjuk.

 

TIPPADÓ

Hatalmas tortával, kiállítással, családi nappal és a Kaláka együttes koncertjével ünnepelt az idén 100 éves Szegedi Füvészkert. A kerek évfordulóra egy érdekes kezdeményezés is indult. Az állatkertek mintájára örökbefogadással lehet támogatni a füvészkertet, igaz, itt nem állatokat, hanem növényeket karolhatunk fel. Több, mint hatezer növényfaj és növényfajta található a füvészkertben, amelyek közül mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebbet.

 

ZARÁNDOK

Sopronban, az erdő ölelésében újra működik az 1600-as években épült vízimalom. A műemlék jelenlegi tulajdonosa erősen kötődik a malomhoz, ezért az eredetihez hűen, látványosan felújíttatta. A fából ácsolt, négy méter átmérőjű vízikerék és a malombelső igazi látványosságot kínál.

 

AKTÍV

Okostelefonos applikáció segíti a Balaton környékén a kerékpáros túrázást. Az Aktív Magyarországért Államtitkárság és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség olyan interaktív túraútvonalakat jelölt ki a Balaton, valamint a Duna térségében, amiken a családok nem csak sportolhatnak, hanem telefonjaik segítségével különböző szórakoztató feladatokat is megoldhatnak. A közelmúltban Balatonalmádi és Tihany között próbálták ki a készítők a digitális bringatúrát.

 

MESTEREK

Aki szereti a Nagybányai festőiskolát, annak érdemes Kiskunhalasra látogatni és megnézni a Thorma János Múzeum Őszi Tárlatát, ahol új időszaki kiállítás nyílt a múzeumban. Magángyűjtőktől, galériákból érkeztek a képek. Köztük olyanok is, melyeket eddig nem, vagy csak nagyon ritkán láthatott a nagyközönség.

 

RELAX

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával avatták fel az ország első olvasókabinját az ajkai Csinger-völgyben. Az öt méter magas, hat méter hosszú alkalmi szállás a természet és a művészet összhangját kívánja megmutatni. Az építményt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói tervezték és építették augusztusban, szeptembertől pedig már birtokba is vették a turisták.

 

Címlapon

mutasd mind