Egy szerzetesi kripta, ahova turista évente csak egyszer léphet be

Mutatunk olyan látnivalókat, amiket egy hideg, téli napon is fel lehet keresni. Azért a szívünk mélyén már gondolunk a nyárra is, mutatunk is egy programot, amit már beírhatnak a naptárba.
Várnai Adrienn

2023. január 01. 14:12

Egy szerzetesi kripta, ahova turista
évente csak egyszer léphet be

ZARÁNDOK

Befejeződött a Tihanyi Bencés Apátságban nyugvó I. András király sírjának feltárása és az altemplom teljes restaurálása is a végéhez közeledik. A templom alatt azonban nem a királykripta az egyetlen temetkezési hely. Itt található ugyanis a szerzetesi kripta, amely évente csak egy alkalommal látogatható.

 

VIGADÓ

Már a jövő nyári évadára készül a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház. Igazi műfajkavalkádra számíthatnak a látogatók, lesz operett, családi musical, és több koncertek is. Mórahalom egyre vonzóbb a turisták körében, ezt igazolja, hogy az ország legjobbja lett idén a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő és a vendégek kedvence a Colosseum Hotel.

 

VÁROSNÉZŐ

A vallás, illetve történelmi tényezők mellett művelődéstörténeti vonatkozások is megjelennek Az egri vár kultusza című könyvben, amelyet a Dobó István Vármúzeumban mutattak be. A Dobó bástyában rendezett eseményen Ternyák Csaba egri érsek úgy fogalmazott, ne csak a múltra legyünk büszkék, építsük a jövőt, hogy a fiatalok is szívesen jöjjenek városba.

 

MESTEREK

Egyedi és különleges alkotásokkal készülnek az ünnepekre a soproni mézeskalács-készítők és kézművesek Sopronban. A termékek kifejezetten a karácsony témaköréhez kapcsolódnak. Balogh Eszter üvegfestő, csipkemintás karácsonyi lámpácskákkal, fali üvegkeresztekkel és még sok-sok szépséggel teszi varázslatosabbá az ünnepet.