Egy fehérje, ami kedve szerint kapcsolódik más fehérjéhez

Szabados életet élő fehérjék, a fémek felületén keringő elektronok változó viselkedése, és megismerhetik a módszert, aminek segítségével megtalálhatjuk a rosszindulatú daganatok őssejtjeit – Kvantum, 2022. szeptember.
Márok Tamás

2022. október 13. 15:58

Egy fehérje, ami kedve szerint
kapcsolódik más fehérjéhez

A daganatos őssejteket is képes megtalálni az a mesterséges intelligenciára épülő program, amelyet az SZBK Biokémiai Intézetében fejlesztettek ki. Horváth Péter kutatócsoportja régóta foglalkozik a szövetminták számítógépes analízisével. Mostani új eredményük lehetővé teszi, hogy egyetlen kóros sejtnek is elemezzék a fehérjeszerkezetét.

 

A szilárd anyagokban végbemenő ultragyors folyamatok megértése nagy fontossággal bír tudományos és technológiai szempontból egyaránt. Ez vizsgálja a szupelézer központ Felületi Dinamika Csoportja. Céljuk, hogy a folyamatokat mind időbeli mind pedig térbeli felbontással jellemezzék. A NanoESCA nevű, részben áltajuk fejleszetett berendezés alkalmas lesz ezekre a vizsgálatokra.

 

Szabados életet élő fehérjéket vizsgáltak közös kutatásukban az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem tudósai. Az úgynevezett S100-as fehérjék egy része könnyen kapcsolódik más fehérjékhez, másik részük pedig nem. Aminek komoly orvosi jelentősége is van.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg szeptemberi adásunkat!

Címlapon

mutasd mind