Egy éves lesz a tanársztrájk, a Téma vendégei Erdélyi Eszter és Milodánovics-Hegyi Adrienn

Idáig kevesebben vettek részt az országos tanársztrájkban, de ez hamarosan megváltozhat. Január 31-én lesz egy éve, hogy a tanárok kiálltak magukért, diákjaikért és az oktatásért. A szakszervezetek arra számítanak, hogy nagyon sokan csatlakoznak majd a munkabeszüntetéshez a sztrájk évfordulóján. A Szeged Televízióban Balogh Judit vendége a szegedi demonstrációkban eddig is oroszlánrészt vállaló két deákos pedagógus volt.
Ancsin Zsuzsanna

2023. január 26. 13:09

Egy éves lesz a tanársztrájk, a Téma
vendégei Erdélyi Eszter és Milodánovics-Hegyi Adrienn

Legfőképp Budapesten és a megyeszékhelyeken tiltakoztak a tanárok, többek között Szegeden is. Többségük középiskolai pedagógus, de általános iskolái oktatók is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A szegedi tanárok nagy része aktívan részt vesz a sztrájkban. Ebben nagy segítséget jelent nekik a szülők támogatása. Vasárnap este például az Egységes Szülői Front szegedi aktivistái iskolákat „plakátoltak ki”.

 

A Témában Erdélyi Eszter a szegedi pedagógusok sztrájkjáról azt mondta, „az összes gimnázium sztrájkol a városban. A városban és a város környékén pedig általános iskolák is nagy számban. Hogy milyen mennyiségben, hány órában sztrájkolnak a kollégáink, az rájuk van bízva természetesen. Itt az a lényeg, hogy a tanárok kinyilvánítsák, hogy nagy létszámban értenek egyet még mindig a mostmár egy éve hangoztatott követeléseinkkel.”

Gimnázumi kollégája, Milodánovics-Hegyi Adrienn azt jegyezte meg ezzel kapcsolatosan, hogy „nagyon-nagyon fontos, hogy az egy éve tartó folyamatot még mindig fenntartsuk. Hogy a társadalom minél szélesebb rétegét elérjük. Ezért nagyon fontos például a szülők támogatása, amit itt Szegeden elég erőteljesen ki is mutatnak, illetve nagyon fontos a diákok kiállása és megmozdulása.”

 

„Nem a bérharcunk az elsődleges most már, hanem az ő gyerekeikről van szó” – Hangsúlyozta Erdélyi Eszter.

 

A sztrájktörvény szabályozása kijelenti, hogy végzős osztály esetében az órák száz százalékát meg kell tartani, alsóbb évfolyamokon pedig az órák ötven százalékát.

 

– Mi határozatlan idejű sztrájkot jelentettünk be a mi iskolánkban. A végzős órákat meg kell tartani, ezen kívül meg tényleg mindenki egyénileg döntötte el, hogy hány órát áldoz be a sztrájk oltárán. Nálunk ideiglenes órarenddel dolgozik ilyenkor az intézmény, ami azt jelenti, hogy azok az órák, amiket sztrájkoló tanárok tartanának meg, azok elmaradnak. Helyettesítés nincs – mondta Milodánovics-Hegyi Adrienn.

 

Erdélyi Eszter ennek kapcsán azt mondta „általános iskolában ez sokkal látványosabb. Lhetett látni országos médiában is, meg itt is tudunk olyan iskolákról, ahol a szülőkkel olyan megállapodás van, hogy szinte üres az iskola, mert nem viszik a gyerekeket iskolába. Nekik nincs tizenkettedikes kötelezettségük.” A tanárnő beszélt az új sztrájkövetelésükről is „ezt az úgy nevezett vészhelyzetre hivatkozó sztrájkrendeletet, amit később törvénybe iktattak, azt legyenek szívesek és semmisítsék meg, és állítsák vissza a sztrájkjogunkat.”

 

A két pedagógus kiemelte, hogy január 31-én a szakképzési centrumok is két órás figyelmeztető sztrájkot hirdettek. Innentől a tankerületi iskolák és szakképzési centrumok együtt vesznek részt a sztrájkban. Szerintük nagyon fontos, hogy a sztrájkbizottság, a PSZ és a PDSZ együttműködnek. Úgy vélik, hogy a hosszú távú nyomásgyakorláson kívül az hozhatna változást, ha a január 31-én más ágazatok is szolidaritást vállalnának a sztrájkjukkal.

 

„Azt üzennénk azoknak a kollégáknak, akik még nem álltak a sztrájkolók mellé, hogy aki nem szeretne ilyen félelemben létezni, az most még csatlakozhat hozzánk, mert a félelem nem szolgálja sem a diákok, sem a tanárok érdekeit” – mondta Erdélyi Eszter.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind