Egy betegség, ami testileg, lelkileg összetöri a nőket – Diagnózis, 2022. április 4.

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinja ezúttal teljes egészében az endometriózisról szól.
Karajkó-Németh Marietta

2022. április 06. 16:14

Egy betegség, ami testileg, lelkileg
összetöri a nőket – Diagnózis, 2022. április 4.

Minden tizedik termékeny korú nő endometriózissal küzd. Magyarországon 200 ezer nő életét keseríti meg hónapról hónapra a fájdalmas menstruáció. A számokat tekintve olyan gyakori az előfordulása, mint az asztmának vagy a cukorbetegsének, mégsincs a köztudatban. Épp ezért szervezi meg évről évre az Endometriózis napot az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, akinek elnöke maga is érintett. Szakértőként a kiskunhalasi kórházban praktizáló Fekete Zoltán, az ország hat endometriózis centrumának egyik specialistája mutatta be a betegséget, annak tüneteit és diagnosztizálás nehézségeit.

 

Nem hiszti, nem gyengeség, endometriózis. Ez a szlogenje a „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítványnak, de szintén ezzel a mondattal jellemzik a betegséget az érintettek. Sok fájdalommal jár, de sok a sikertörténet is. Ugyan a betegség legrosszabb esetben meddőséghez vezethet, most következő riportunkban azonban olyan nők szólalnak meg, akik mesterséges vagy természetes úton, de édesanyák lettek.

 

Hazánkban még mindig nagyon későn diagnosztizálják az endometriózist. Valakinél nyolc–tíz évbe telik, mire kiderül, mi áll a sikertelen gyermekáldás hátterében, vagy hogy mi okozza a fájdalmas havi vérzést. Az endometriózis döntően a fiatal, 25 és 35 év közötti nőket érinti, de ma már, az interneten fellelhető információknak, tájékoztatóknak köszönhetően a tinilányok hamarabb fordulnak orvoshoz. A betegség és az olykor vele járó meddőség, valamint a sok esetben elengedhetetlen műtét lelki vonatkozásait vitatták meg szakértők és érintettek a március 28-i világnap Szegeden rendezett programján.

 

Nézze meg az adást!