Egy a nyolcszázból: Saci CFC-szindrómásként él Szegeden – Diagnózis, 2022. május 23.

Milyen feltételekkel vállalhat gyermeket egy szklerózis multiplexes nő? Megismerhetik a CFC-szindrómás Saci történetét, akinek édesanyja reméli, hogy a filmet látva elfogadóbbak lesznek az emberek a ritka betegségben élők iránt. A jó időben egyre több időt töltünk a szabadban, viszont érdemes szem előtt tartani azt is, hogy ilyenkor nagyobb eséllyel találkozhatunk például kullancsokkal.
Egy a nyolcszázból: Saci
CFC-szindrómásként él Szegeden – Diagnózis, 2022. május 23.

Világszerte egymillió, hazánkban 8–10 ezer embert érint a szklerózis multiplex. Ez az ezerarcúnak is nevezett kór Európában a fiatal felnőtteknél az egyik leggyakoribb neuroimmunológiai megbetegedés. Mivel az első tüneteket legtöbben 20 és 40 éves koruk között észlelik, ami a családalapítás időszaka is, ezért felvetődik a kérdés, vállalhat-e gyermeket az SM-mel küzdő fiatal nő.

 

A jó idő meghozta a szúnyogok mellett a kullancsok idejét is. Hazánkban mintegy kéttucat fajuk honos, de egészségügyi szempontból az ún. közönséges kullancs a legfontosabb. Ezek a vérszívók nemcsak azért veszélyesek, mert a csípésük kellemetlen, hanem azért is, mert számos betegséget is terjesztenek.

 

Nézze meg az adást!