Dózsa Csaba a Témában: 2 év alatt duplájára nőtt a műtétre várakozók száma, egyre többen kénytelenek fizetni a magánegészségügyben

A nyilvántartásban ez jelenleg 56 ezer embert érint, azonban ennél sokkal többen is lehetnek, a kórházak egy része ugyanis nem közöl adatokat. Az egészségügy helyzetéről Dózsa Csaba egészségügyi közgazdásszal beszélgetett Balogh Judit.
Szeged.hu

2022. június 01. 16:50

Dózsa Csaba a Témában: 2 év alatt duplájára nőtt a műtétre várakozók száma, egyre többen kénytelenek fizetni a magánegészségügyben

Dózsa Csaba a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában arról beszélt, hogy jó volt a pandémia előtti bázisév, 2019-ben egészen rövidek voltak a várólisták, ezért is duplázódott meg a műtétre várakozók száma, de a helyzet mostanra valóban súlyossá vált.

 

„Már a covid előtt is felerősödött az a tendencia, hogy orvosok elhagyják a közegészségügyet, az állami kórházakat, és nagy számban főállásban vállalnak munkát a magánegészségügyben”

 

– mondta Dózsa Csaba, aki szerint a betegek közül sokan saját zsebből fizeti az ellátását a magánegészségügyben, mert nem tud már várni az állami ellátásra.

 

Az egészségügyi dolgozók létszámcsökkenése mellett azért sem rövidül a várólista, mert a viszonylag magas fixbér miatt az orvosok már nem szorulnak napi 4–6 műtét elvégzésére. De nem is várható el, hogy valaki ugyanannyi pénzért, mint amikor kettőt mű, vállaljon 4-6-ot naponta – magyarázta Dózsa Csaba, aki hozzátette: a hosszú várólisták azért sem rövidülnek, mert a kórházak az alacsony műtétszámmal könnyebben tudnak működni, a sok műtét növelné a veszteségeiket.

 

Eközben a betegek száma nem csökkent, sőt, a járvány miatt még elhanyagoltabb lett a lakosság egészségi állapota, magyarán, a kínálat csökken, a kereslet viszont nő, ez látszik a várólistákon.  

 

Dózsa Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan csak hónapok után jutnak el a várólistákig, mert az előzetes vizsgálatok is több ideig tartanak a fenti helyzet miatt. Emiatt bővíteni kellene a kórházak kapacitását.

 

A szakértő azt javasolja:

  • csábítsanak vissza orvosokat az állami egészségügybe, akár teljesítménybér-emelés árán is;
  • a kormány emelje meg a tarifákat, finanszírozza jobban a kórházakat a járóbeteg-, a műtéti- és a diagnosztikai terülteken is;
  • a kormány vegye komolyabban az egészségügy problémáit.

Címlapon

mutasd mind