Dorner Lajos közlekedési szakértő: a vasútvillamos nem minden ajtaja nyílik ki mindig, ezt még szokni kell az utasoknak

Az utasforgalmi próbaüzemet már korábban, akár nyári körülmények között is meg lehetett volna kezdeni a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint.
Cservenák Zoltán

2021. december 01. 09:56

Dorner Lajos közlekedési szakértő: a vasútvillamos nem minden ajtaja nyílik ki mindig, ezt még szokni kell az utasoknak

Dorner Lajos a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, ha téli körülményekre szabják az üzemet, nyáron még előjöhetnek olyan problémák, amiket a hidegebb időben nem tapasztalhatnak a vasútvillamos üzemeltetői.

 

"Minden ilyen rendszernek az elején a beállás sokáig tart, és elcsépelt szöveg az, hogy ilyenkor kell, hogy előjöjjenek a hibák, és nem akkor, amikor átadják. Igen, ez most még nincs átadva, az hogy utasokkal kell tesztelni a rendszert, alapkövetelmény. Ha e nélkül tesztelnék, akkor sok olyan körülményt nem tudnának vizsgálni, amit az utasok maguk okoznak" – magyarázta Dorner Lajos.

 

A körülmények között példaként felsorolta az utasok számát, az utascsere, tehát a le- és felszállások sebességét, az utasok hőérzetét a járművön.

 

"Nagyon sok paraméter van, amit homokzsákokkal nem lehet kipróbálni, csak utasokkal. Ez minden ilyen rendszer beállásánál ez több hónapos idő. Türelmet kérnék mindenkitől. Nyilván lesz ez még jobb is, és jobbnak is kell lennie, mert különben tényleg égés lesz belőle."

 

A közlekedési hatóság nem engedélyezte a tramtrain 100 kilométer/órás sebességét, amit a MÁV egy közleményben el is ismert. Azt írják: 

 

„Jelenleg 80 km/h-ás sebességet engedélyezett a hatóság az utasforgalmi próbaüzem alatt, amely során a jármű gyártója minden az utasforgalomból, a pálya adottságaiból és egyéb összetevőkből fellépő hatást vizsgál és a jármű megfelelő beállításával kezel, hogy a szerelvények a legkomfortosabb utazást tudják biztosítani az utazóközönségnek. A hatóság által előírt utasforgalmi próbaüzem ideje alatt előfordulhatnak, akadhatnak még kisebb-nagyobb meghibásodások, technikai-műszaki problémák”.

 

Dorner Lajos úgy értesült, a tramtrain esetében a felmerülő problémák között lehet az eltérő kerékprofil, ami a szegedi villamoshálózatra és más a nagyvasútra használt kerekek közötti apró eltérést jelenti.

 

„Amikor nagy sebességgel közlekedik egy jármú, akkor ezek az apró különbségek szokatlan viselkedést tudnak okozni: dobálja a járművet, kígyózik a pályán. Erre tippelnek sokan, hogy ezt nem sikerült tökéletesen eltalálni. Nem egzakt tudomány, sok kísérletezés kell hozzá, de esztergálással javítható” – mondta a VEKE elnöke.

 

Dorner úgy látja, a késések nagy része nem emiatt van, hanem az utascsere lassúsága miatt. Az utasok ugyanis nem mindig értik, hogy a vasútvillamos oldalain a négy-négy ajtó miért nem nyílik ki minden megállóban. Két-két ajtót ugyanis a magasabbra épített nagyvasúti megállóhelyek peronjához, kettőt-kettőt az alacsonyabb villamosperonokhoz igazítottak.  

 

„Az utasoknak még szokniuk kell, mikor, melyik ajtóhoz kell menniük. Ez néhány tucat másodpercnyi késést okoz, de ha minden megállóban bekövetkezik, akkor már elbukik egy szabad jelzést a jármű, és onnantól kezdve csak növekedni fog a késés” – magyarázta a szakértő.

 

Nézze meg a Szeged Televízió videóját!