Döglött halak bűze lepte el a Gyálai Holt-Tisza partját

A Gyálai Holt-Tisza Szilvás nevű partjánál lakók életét az erőteljes hőség mellett a még erősebb bűz is megnehezítette: közel 20 mázsa haltetem terítette be a partszakaszt a hét végén. A Herman Ottó Horgászegyesület elnöke szerint a holtág természetes adottságai és a kánikula együttesen felelősek a történtekért.
Kis Máté

2022. július 04. 11:11

Döglött halak bűze lepte el a Gyálai Holt-Tisza partját

A Gyálai holtág Fehérpart-Szilvás nevű szakaszánál döglött halak sokasága borítja be a partvonalat. A kellemetlen látképet tetézi az elviselhetetlen szag, amely a helyiek közérzetét is rontja. A közvetlenül a part mellett élők még látogatót sem tudnak fogadni az elviselhetetlen bűz miatt.

 

„Kezdem már unni. Neked ez tetszene a házad alatt?” 

 

– nyilatkozta a Szeged Televíziónak egy helybéli horgász, aki már 60 éve aktívan űzi a halfogás mesterségét. A férfi felajánlotta a segítségét a holtág tisztítását végző szakembereknek, akik ezt nem fogadták el.

 

Kemény András, a szegedi Herman Ottó Horgászegyesület elnöke a Szeged Televíziónak beszámolt arról, hogy egy környezetvédelmi és tájrehabilitációs program keretében először a halállomány lehalászását, majd a vízleengedés után mederkotrást, tisztító munkálatokat terveztek. A halak kiemelését már áprilisban elkezdték, azonban a meder egyenetlensége és helyenként iszapos aljzata miatt a szakemberek nem tudtak a teljes területhez hozzáférni, így nem sikerült minden halat kifogni.

 

Ez a holtág most két felé van vágva, van középen egy nádsáv, ahol már nem jut át a víz. A terv az volt, hogy azt a sávot megnyitják és a levonuló vízzel együtt az életben lévő halak jelentős része lement volna” 

 

– számolt be projektről Kemény András, aki hozzátette, hogy mivel már áprilisban – még a kánikula előtt – elvégezték a lehalászást, ezzel nagyjából 200 mázsa halat tudtak megmenteni.

 

A hetek óta tartó kánikula a mederben maradt sekély vizet gyorsan felmelegítette, így a víz oxigéntartalma jelentősen csökkent, s ebben az oxigénhiányos közegben a halak elpusztultak. 20 mázsányira becsülték az elpusztult halmennyiséget.

 

„A speciális brigád elkezdi szedni a dögöket holnap, ez szerintem a hétvégére össze lesz szedve” 

 

– összegezte Kemény András, hozzátéve, hogy a teljes mederkotrást a tervek szerint július végén kezdik.

Címlapon

mutasd mind