Dékáni Árpád 120 éve világhírűt alkotott

Lassan közelít már a tavasz, de a tartós jó időre még várni kell. Ezért múzeumi látnivalót és kirándulási ötletet is ajánlunk A szomszéd várban.
Várnai Adrienn

2022. március 09. 14:09

Dékáni Árpád 120 éve világhírűt
alkotott

VÁROSNÉZŐ

A hűség városában 2021-ben ünnepelték a 100 évvel ezelőtti soproni népszavazást. A Trianoni békeszerződés értelmében Sopron és a környékbeli nyolc falu is úgy döntött, hogy Magyarországhoz szeretne tartozni. A nemzetgyűlés 1922-ben a népszavazás emlékére a Civitas fidelissima azaz a Leghűségesebb város címet adományozta Sopronnak.

 

VIGADÓ

Igazi sváb–szerb hagyományőrző disznóvágásba csöppent az, aki ellátogatott Budakalászra, a Schmidt-ház udvarába. Az érdeklődőket persze meg is kínálták a frissen sült pecsenyékkel és közben az abálás és a hurka-kolbászkészítés fortélyait is megismerhessék.

 

MESTEREK

120 éves a halasi csipke. A világhírű hungarikumot a helyi gimnázium rajztanára álmodta meg 1902-ben. Dékáni Árpád emlékét az egész város őrzi, a csipke napjainkban is Kiskunhalas büszkesége, a Csipkeház pedig egész évben fogadja a látogatókat.

 

Az Iharos Népművészeti Egyesület tagjai megalakulásuk óta törekszenek arra, hogy alkotásaikat ne csak szűkebb pátriájuk lakói ismerjék meg. Most egy nagyszabású kiállításon mutatkoznak be a szövők, ékszerkészítők, bútorfestők, fafaragók, késesek és még számtalan kézműves mester. Aki felkeresi a százhalombattai „Matrica” Múzeumot, az egyik ámulatból a másikba esik majd, látva a sokszínűséget.

 

RELAX

Az erdőkben sétálni mindig megnyugtató, kikapcsolja az embert. De egészen mást látunk akkor, ha egy erdőgazdálkodási szakember kísér el bennünket. Vannak olyan jóléti erdők, ahol lehet kirándulni, túrázni. Ilyen például Szegeden környékén a hullámtéri erdő, amely a Maros hullámterében helyezkedik el.

 

TIPPADÓ

Keszthely kitűnő kirándulási célpont lehet ebben az évszakban is. A Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma például a világ öt földrészéről, mintegy kétszáz vadfaj trófeáját mutatja be és méltó emléket állít a legismertebb magyar vadászoknak: Széchenyi Zsigmondnak, Kittenberger Kálmánnak és Nagy Endrének. A kiállítás leglátogatottabb része: az öt kontinens vadászható nagyvadjai teljes életnagyságban, a természetes élőhelyüket bemutató diorámákkal. Szánjanak rá elég időt! Megéri!

 

Nyitóképünkön a kiskunhalasi Csipkeház látható.