Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke a Témában: Bízunk az élelmiszer-pazarlás ellen hozott törvényben, és hogy nem alakul ki párhuzamos adományozó hálózat

Be kell szolgáltatniuk a nagy élelmiszerláncoknak a 48 órával a minőségmegőrzési idő lejárata előtt lévő termékeket. A cél a rászorulók segítsége, de van jó néhány kérdés az egy nap alatt benyújtott és elfogadott törvény kapcsán.
Szeged.hu

2021. december 16. 08:31

Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke a Témában: Bízunk az élelmiszer-pazarlás ellen hozott törvényben, és hogy nem alakul ki párhuzamos adományozó hálózat

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában elmondta: várhatóan ugyanúgy működik majd eddig, csak a jótékonysági szervezeteknek az Élelmiszermentő Nonprofit Kft.-vel kell szerződést kötniük, amit ezután indítanak el.  

 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke úgy látja, a törvényből egyelőre nem derül ki, hogy miként jut el az élelmiszer Élelmiszermentő Nonprofit Kft.-n keresztül a rászorulókhoz, de az már látszik, hogy 

 

az Élelmiszermentő Nonprofit Kft. nem akarja fizikailag begyűjteni a minőségi lejárati időhöz közelítő élelmiszereket.

 

„Valójában az élelmiszerek továbbra is azokon a karitatív szervezeteken keresztül érkeznek majd el rászorulókhoz, akiken keresztül eddig is eljutottak” 

 

– tette hozzá Cseh Balázs, majd azt is elmondta, a törvényben fontos változás, hogy ezentúl a minőségmegőrzési időn túli élelmiszerek is adományozhatók lesznek, ez eddig nem így volt. Pedig ezek az élelmiszerek még fogyaszthatók voltak, csak nem nyújtották azt a minőséget, mint a lejárat előtt.

 

Ez egyébként a törvény nagyjából az unió egyes országaiban érvényben lévő szabályozás átvétele, de a magyar jogszabály annyival szigorúbb, hogy 48 órával a lejárat előtt kötelezővé teszi az élelmiszerek átadását.

 

Szerinte elképzelhető, hogy a szigorúbb magyar szabályozás és a 48 órás határidő miatt az eddiginél néhány nappal korábban le fogják akciózni az élelmiszereket az áruházak.