A háború egy éve, demonstráltak az óvodapedagógusok, kevés a fiatal háziorvos – szegedi hírösszefoglaló 2023. február 26-án

Ez történt Szegeden az év nyolcadik hetében.
Hollósi Zsolt

2023. február 26. 19:00

A háború egy éve, demonstráltak az óvodapedagógusok, kevés a fiatal háziorvos – szegedi hírösszefoglaló 2023. február 26-án
  • Február 24-én volt egy éve, hogy az orosz hadsereg megtámadta a hazánkkal is szomszédos Ukrajnát. Szakértők szerint ukrán csoda tanúi vagyunk, hiszen a megtámadott fél egy magánál sokkal nagyobb és erősebb ellenséggel szemben tudja tartani magát immár 367 napja. Erre pedig maga Putyin sem számított. A világ az évfordulón is a békét sürgeti, de azzal is szinte mindenki tisztában van, hogy ezt csak úgy lehet elérni, ha Oroszország kivonja csapatait Ukrajnából.
  • Szerdán demonstrációt tartottak Szegeden az óvodapedagógusok. Egyre kilátástalanabbnak látják ugyanis saját helyzetüket: munkaerőhiánnyal és bérfeszültséggel is küzdenek, szinte elfogyott az utánpótlás. A szegedi óvodák az országban elsőként fogtak össze és üzenték meg a kormánynak a követeléseiket.
  • Szegeden a háziorvosok 60 százaléka 60 évnél idősebb, és ez nem csak erre a városra jellemző. A Magyar Orvosi Kamara korfájából is az derül ki, hogy elöregedett a háziorvos társadalom, utánpótlás pedig alig lesz. Mindössze 64 olyan 35 év alatti háziorvos van az országban, aki majd a nyugdíjba menő orvosok helyébe léphet. A finanszírozási problémák és az ügyeleti rendszer tervezett átszervezése sem teszi vonzóvá a pályát a fiataloknak.

 

És ez még csak három téma a Szeged Televízió heti hírösszefoglalójából!

Címlapon

mutasd mind