Búvópatak néven koordináltan sztrájkolnak tovább a tanárok

Ezentúl térképen lehet majd követni, hogy éppen melyik iskola vesz részt az országos tiltakozásban. A Pedagógusok Szakszervezete azt mondja, a kormány továbbra is törvényt sért azzal, hogy csak a választások után hajlandó egyeztet velük.
Kis Máté

2022. március 24. 21:55

Búvópatak néven koordináltan sztrájkolnak tovább a tanárok

Országos szinten sok városban csatlakoztak az iskolák a pedagógus szakszervezetek akciójához, így Szegeden is. Sőt, hétvégén több tíz ezren megmozdultak a tanárokért a fővárosban.

 

A tiltakozások ellenére a kormány nem ült le egyeztetni a pedagógusokkal, sőt, kormányellenes kampányakciónak titulálta a tiltakozásokat. Majd egy pillanatra mégis úgy tűnt, összejön a párbeszéd. Kövér László, házelnök ugyanis azt mondta, "épp itt az ideje, és reméljük, hogy lesz módunk és érkezésünk is foglalkozni újra az ő fizetésükkel, jövedelmükkel"

 

A korábbi ígéretek ellenére a kormány ezen a héten mégsem ült le tárgyalni a szakszervezetekkel; csak annyit üzent, hogy a választásig már nincs értelme tárgyalóasztalhoz ülni.

 

Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja szerdán azt mondta, aznap 2 órától lett volna egyeztetésük a kormánnyal, de a kormány azt mondta nekik, hogy a választások után szeretne tárgyalni, a választások előtt nem. A szakszervezetek ugyanakkor jelezték, a kormánynak a sztrájktörvényben írt kötelezettsége egyeztetni.

 

A Pedagógusok Szakszervezete nem adja fel, újabb módját találta ki a tiltakozásnak. Búvópatak néven egy térképes felületet készítenek a honlapjukon, sőt, akár egy applikációt is fejlesztenének, ide azok tudják feltüntetni a sztrájk idejét és helyét, akik folytatják a munkabeszüntetést, de a helyszínekről bárki tájékozódhat. Ezzel – azt mondják – koordináltabb lesz a sztrájk.

 

 

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: országosan nem egyszerre az összes intézményben hirdetnek sztrájkot, hanem az applikáción keresztül. A térképen ugyanis látható, mely településeken vannak munkabeszüntetések, oda tudnak felregisztrálni azok, akik folytatni szeretnék a sztrájkot.

 

A Pedagógusok Szakszervezete szerint ezzel a módszerrel akár huzamosabb ideig is sztrájkolhatnak egészen addig, amíg a jelenlegi vagy a következő kormány nem teljesíti a követeléseiket.

Címlapon

mutasd mind