Botka László a Témában: 4500-zal több rászoruló szegedinek segítene az önkormányzat a 3 milliárdos kormányzati elvonás ellenére

Szeged polgármestere a pénteki közgyűlés elé terjeszti azt a javaslatot, ami a kormányzati megszorítások ellenére is bővítené az önkormányzati szociális ellátórendszer fejlesztését. Botka László a Szeged Televízióban azt mondta: igazságosabb és bővített szociális intézkedésekkel 1,2 milliárd forintot költhet a város a rászorulókra.
Szeged.hu

2022. május 05. 11:56

Botka László a Témában: 4500-zal több rászoruló szegedinek segítene az önkormányzat a 3 milliárdos kormányzati elvonás ellenére

Szegeden pont a fordítottja történt az országos eredménynek az április 3-i választáson, mivel a Fidesz listája 40 százalékot sem ért el. A 110 szegedi szavazókörből 100-at megnyert az ellenzék, az ellenzéki lista megközelítette az 50 százalékot – értékelte az április 3-i szegedi eredményt Botka László polgármester a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában.

 

A polgármester azt is elmondta, Szabó Sándort újraválasztották a Csongrád-Csanád megyei 1-es választókerületben, Mihálik Edvinnek ugyanakkor nem sikerült megnyernie a 2-es körzetet, annak ellenére, hogy Szegeden 2000-rel több szavazatot kapott, mint fideszes ellenfele.

 

„A 3200 önkormányzatból összesen 42-t nyert meg az ellenzék, a legnagyobb győzelem Szeged városában volt, ezért a legfontosabb értékelésem a köszönet. Április 3-án is kiderült, hogy a szegediek kitartanak, és továbbra is támogatják azt a húszéves politikát, ami európaiságról, szolidaritásról, demokráciáról, együttműködésről és a város fejlődéséről szólt”

 

– tette hozzá Botka László.

 

Folytatódik Szeged fejlesztése

 

A következő parlamenti ciklussal kapcsolatosan Szeged polgármestere elmondta, Szeged vezetésének jól végiggondolt városfejlesztési stratégiája van, az elmúlt évtizedben egyik évben sem volt hiány építkezésekből.

 

„Minden évben tudjuk, hogy mit szeretnénk megépíteni, és azt is tudjuk, hogy mit tervezünk a következő évben.”

 

Botka László emlékeztetett, Szegedet túlnyomórészt uniós forrásokból fejlesztették eddig, ezekhez az önkormányzat fegyelmezett gazdálkodása mindig megteremtette a szükséges önerőt.

 

„Ezért figyeljük aggodalommal az Európai Unió és az Orbán-kormány közötti vitát, aminek az az eredménye, hogy hónapok óta nem érkeznek európai pénzek. Magyarország érdeke az, hogy mihamarabb megérkezzenek ezek a források, ez Szeged érdeke is. Az Európai Uniónak és mindannyiunknak az érdeke, hogy legyenek garanciák arra, hogy a közpénzek és az európai uniós pénzek szervezett lenyúlása, ami jellemezte az Orbán-kormány működését az utóbbi években, ne tudjon működni.”

 

A települések számára közvetlenül az Európai Uniótól – tehát a kormányokat kihagyva – lehívható pénzekről a polgármester azt mondta, nagyon kevés ilyen forrás áll rendelkezésre, de ezeket nem elsősorban építkezésre lehet felhasználni, hanem inkább konferenciákra, tanulmányokra és hasonló programokra adják.

 

Botka László azt is elmondta, szkeptikus azzal kapcsolatosan, hogy az önkormányzatok közvetlenül hozzájuthatnának uniós fejlesztési pénzekhez, de azt ki lehet követelni az Orbán-kormánytól azt, hogy ne lopják el ezeket a pénzeket, és ne a pártpolitikai szempontok alapján osszák a pénzt.

 

„Szegeden az elmúlt másfél évtizedben nagyon jól szerepeltünk az uniós források megszerzésében, de ehhez kellett ahhoz is, hogy az unióval kompatibilis, jól átgondolt, hosszú távú fejlesztési tervünk van” – tette hozzá Botka László, aki a kistelepüléseken tapasztalható fideszes fenyegetésekkel kapcsolatosan arra is felhívta a figyelmet, 2019 őszén a Fidesz azzal fenyegetőzött, hogy ha ő marad a polgármester, akkor nem jönnek fejlesztési források a városba, a tavaszi választási kampányban viszont azt sulykolták, hogy a kormány önti a pénzt Szegedre.

 

„Ennyire kell nagyvárosi szinten komolyan venni ezeket a politikai fenyegetésnek. Egymásnak gyökeresen ellentmondó állításokat fogalmaztak meg alig több mint két év különbséggel” – tette hozzá Botka László, aki megjegyezte, más kérdés a 12 éve tartó kormányzati elvonások köre, ezek komolyan sújtják Szegedet.

 

  • Az iparűzési adó megfelezése 3 milliárd forintot;
  • a közösségi közlekedés támogatásának megszüntetése 328 milliót;
  • a gépjárműadó elvétele 500 millió forintot kiesést jelentenek a szegediek közös kasszájának.

 

Bővül a szociális ellátásban részesülők köre

 

Szeged több mint 1 milliárd forint pénzbeni támogatást nyújt a rászorulóknak, az önkormányzat 1,2 milliárd forintra növelte a szociális kasszát ebben az évben, ebből fedezik az általános iskolás gyerekek beiskolázási támogatását és a nyugdíjasok tízezer forintos támogatását.

 

„A most pénteki közgyűlésen az előterjesztésemre dönthetünk arról, hogy további 4500 szegedinek nyújtsunk támogatást, azoknak, akik még nem nyugdíjasok, de rokkantsági ellátásban részesülnek.”

 

Mivel a központi jogszabályok szerint a települési szociális támogatások kizárják az alanyi jogosultságot, jövedelemhatárt kellett húzni. Szegeden ezt a határt egy főre havonta nettó 330 ezer forintnál húzták meg, akinek ennél kevesebb a jövedelme, az megkaphatja a támogatást. Szegeden 1500 főnek van havi nettó 330 ezer forintnál magasabb nyugdíja, helyettük inkább a rászoruló, rokkantsági ellátásban részesülőket támogatja tovább Szeged.

 

„Viszont 4500 rokkantsági járadékos kap, ez azt jelenti, hogy 3000-rel nő azon szegediek száma, akik már idén megkapják ezt a pénzt” – tette hozzá Botka László.

 

Nézze meg a teljes adást!