Bod Péter Ákos a Témában: minden hiányt az adófizetők állnak, a kormánynak jó az infláció, a vásárlóknak nem

A negyedik Orbán-kormány hatalmas pakkot hagyott az ötödiknek.
Szeged.hu

2022. április 18. 10:25

Bod Péter
Ákos a Témában: minden hiányt az adófizetők állnak, a kormánynak jó az
infláció, a vásárlóknak nem

Bod Péter Ákos közgazdászprofesszor arra figyelmeztet: 

 

a költségvetésben tátongó mintegy 1500 milliárd forintos lyukat a végén úgyis az adófizetőknek kell betömni, magyarán a választás előtti több ezermilliárdos osztogatást és az amiatt keletkezett hiányt is az adófizetők fedezik.

 

A pénzügyi szakember a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, hiába tesz úgy az Orbán-kormány, mintha az ágazati különadókkal nem a lakosságot terhelnék, a végén itt is a fogyasztók állják a számlát.

Bod Péter Ákos szerint túlköltekezett az Orbán-kormány, már előre tudni lehetett, hogy ezeket nem lehet tovább vinni, valakinek vissza kell fizetni. 

 

„Kinek? Azt mondja a politikus, hogy ne a nép fizesse meg, akkor nem mond igazat, nem tudom, hogy kell ezt szebben mondani. Mindent mi fizetünk, adófizetők” 

 

– magyarázta Bod Péter Ákos. Emlékeztetett, ha a kormány extra adókat vezet be vagy adókat emel, akkor az előbb-utóbb megjelenik az árakban.

 

Ugyanakkor a közgazdászprofesszor arra is felhívta a figyelmet, 

 

az infláció nagyon kellemetlen a fogyasztóknak, de segít a kormánynak, mivel ha az árak 20–30 százalékkal emelkednek, akkor az áfabevételek tehát az állami adóbevételek is nőnek.

 

„Mi majd szidjuk a boltost, szidjuk az infláció anyját. A kormány majd rákeni az arabokra, mondván drága a kőolaj. Egyébként Putyin miatt drága” – tette hozzá.

 

Bod Péter Ákos szerint részben külső tényezők miatt emelkednek az árak, de a gyenge forint is felgyorsítja az inflációt. Az elszálló árak és a magas infláció ellen erősebb forinttal lehetne küzdeni.

 

„Ha szeretne valamit tenni a kormány az államháztartási hiány ellen, akkor le kellene állítani a fölösleges nagy beruházásokat, de ennek nyomát sem látjuk”. Csakhogy a NER-es beruházásokat nehéz leállítani, hiszen ezek mozgatják az egész rendszert. Olyan építkezésekről van szó, amiben a Fidesz-közeli nagy cégek és nagyvállalkozók vesznek részt.

 

Címlapon

mutasd mind