Bod Péter Ákos a Témában a rezsi- és a honvédelmi alapról: Nagy fantáziája nincs a kormánynak

Nagyon nagy meglepetést nem okozott Orbán Viktor a védelmi alapok bejelentésével a közgazdásznak. A Szeged Televízió hírháttérműsorában Balogh Judit hírigazgató kérdezte Bod Péter Ákost.
Garai Szakács László

2022. május 26. 10:36

Bod Péter Ákos a Témában a rezsi-
és a honvédelmi alapról: Nagy fantáziája nincs a kormánynak

Az elmúlt tizenkét évben ezt csinálja Orbán Viktor és kormánya, emlékeztetett Bod Péter Ákos: ágazati különadókat vezetnek be „rövid időre, aztán azóta is így maradtak, nagyobbrészt...”

 

 

Ami új, az a légitársaságok megadóztatása. Azonban az extraprofitról nem tudunk még semmit, így valójában a lényeget nem tudjuk. Bod Péter Ákos egy kicsit „csodálkozott” azon, hogy az építőipar, ahol a Mészáros és Mészáros az egyik legnagyobb cég, vagy a turizmus, ahol Tiborcz Istvánnak vannak nagyon komoly érdekeltségei, kimaradtak az extraprofittal gyarapodó miniszterelnöki felsorolásból.

 

A közgazdász abban is biztos, hogy az újból különadókkal megadóztatandó cégek a lehető leghamarabb áthárítják ránk, a családokra ezeket a pluszban befizetendő összegeket.

 

Ha valaki azt kérdezi, valójában a rezsicsökkentést ki fizeti, akkor arra az a helyes válasz, hogy a magyar családok, minden másban. – A 2014-ben rögzített energiaárak mellett elment a világ. Abszurdum még mindig ragaszkodni ezekhez. A drágulást igenis át kell engedni a gazdaságon. A szegényebb társadalmi rétegeket meg kell segíteni. Ez lenne az egyszerűbb a becsületesebb és az olcsóbb megoldás! – mondta Bod Péter Ákos.

 

A rászorulók külön támogatásával egész egyszerűen nem akar foglalkozni a kormány. – Ha az energiaárat támogatja a magyar állam, és közben az összes többi szolgáltatás árát megnöveli, akkor pontosan azt nem segíti elő, amin egész Európa dolgozik most: hogyan lehetne csökkenteni az energiafelhasználást, ezáltal a külföldtől való függést, ami most éppen Oroszországot jelenti. Azon kívül, hogy a dolog igazságtalan, mert szétteríti a terheket azokra, akiknek egyébként semmi közük hozzá, megvédi azokat is, akik egyébként meg tudnák engedni maguknak a piaci energiaárakat, ráadásul tartósítják az oroszoktól való energetikai függést – tette hozzá a közgazdász, aki azt is megjegyezte, a szakmát ezúttal sem kérdezték meg, „az egyszer bemondott ígéret szent, és nincs olyan miniszter, aki azt merné mondani, ez nem racionális, nem ésszerű, van ennél jobb megoldás is.”

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind