Bernadett harcolta ki, hogy a kismamáknak végezzenek epesavmérést a kórházakban, de ezért nagyon nagy árat fizetett – Diagnózis, 2022. május 2.

Bemutattuk a mostantól az egyetemen működő Reprodukciós Medicina Intézetet. A Női Klinikához kapcsolódva egy ritka betegség – a terhességi epepangás – miatt beszélgettünk a terhességi viszketésről, amely akár a magzat elvesztéséhez is vezet. Adásunk végén azt is elárultuk, mi a kapcsolat az agykutatás és a mesterséges intelligencia között!
Karajkó-Németh Marietta

2022. május 04. 09:53

Bernadett harcolta ki, hogy a
kismamáknak végezzenek epesavmérést a kórházakban, de ezért
nagyon nagy árat fizetett – Diagnózis, 2022. május 2.

Reprodukciós Medicina Intézet – ez lett az új neve a szegedi Kaáli Intézetnek, ahol az elmúlt 25 év alatt 5 ezer gyermek született és amelyet decembertől ismét a Szegedi Tudományegyetem működtet. Annyiban változik a korábbi rendszer, hogy a betegek komplex ellátást kapnak majd és újabb eszközökkel bővül az intézet.

 

Terhességi kolesztázis, más néven terhességi epepangás: egy ritka, de annál veszélyesebb májbetegség, amiről Magyarországon keveset tudnak mind a kismamák, mind a szakemberek. Az utóbbi időben azonban egy érintett tragédiájának okán egyre többet hallunk róla. Ladjánszki Bernadett a várandósságának 36. hetében veszítette el kisbabáját. Története sokaknak erőt ad, hiszen blogot hozott létre és elérte, hogy ma már több kórházban epesavmérést végezzenek.

 

Az idei évben az Agykutatás Hetének központi témája a mesterséges intelligencia és az agy közötti kapcsolat volt. Az egyik fő kérdés pedig az volt, hogy hogyan segítheti a gépi tanulás az agysejttípusok azonosítását? Ennek kapcsán az egyik vizsgált típusba a mikroglia sejtek tartoztak, amelyek az idegrendszer gyulladásos betegségeinél lépnek akcióba.

 

Nézze meg az adást!