Berg Dániel a Témában: Nem azt mutatják a számok, hogy Magyarország előre megy

Óriási szakadék tátong a nyugat-európai és a magyar bérek között, erre hívja fel a figyelmet a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért legújabb plakátkampányában. A Szeged Televízió Téma című műsorában Balog Judit erről is beszélgetett Berg Dániellel, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért pártcsalád alelnökével.
Ancsin Zsuzsanna

2023. április 23. 15:12

Berg Dániel a Témában: Nem azt
mutatják a számok, hogy Magyarország előre megy

Annak ellenére, hogy nettó 380 ezer forint körüli az átlagbér Magyarországon, az emberek nagy része jóval kevesebbet keres ennél az összegnél. Ennek az az oka, hogy van egy szűk réteg, akiknek 1 millió forint körül mozog a havi fizetése, evvel számottevően megemelik az átlagot. Közben Nyugat-Európában az 1 millió forintos havi kereset számít az átlagbérnek.

 

Az Európai Unió országait tekintve is sereghajtók vagyunk a fizetések terén. Egyedül a román és bolgár béreket előzzük meg a nettó 380 ezres átlagbérrel. Ugyanakkor több vármegyében ennél több mint 100 ezer forinttal kevesebb az átlagbér. Békés, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében az átlagmagyar még a nettó 270 ezer forintot sem keresi meg.

 

Az országos medián bér, vagyis középbér, 310 ezer forint. Ez az összeg mutatja leginkább a bérviszonyokat hazánkban. Az átlag uniós polgárok bérének ez nagyjából az egyharmad része. Ez a különbség jól látszik az éves átlag keresetek tekintetében is. Az uniós éves átlagbér 35 ezer eurót, ami 13 millió forintnak felel meg, míg a magyar fizetés megközelítőleg 12 ezer euró, vagyis 4,5 millió forint.

 

A plakátkampánnyal ezekre a hatalmas bérszakadékokra igyekszik felhívni a magyarok figyelmét a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért pártcsalád. Szerintük a tájékoztató kampány egy nagyon fontos lépés, mert sok magyar politikus, köztük legfőképpen Orbán Viktor azt hangoztatja kommunikációjában, hogy a nyugati országok hanyatlanak, és rosszabb életminőséget biztosítanak lakóiknak, mint Magyarország. Ezt a félreinformálást hívatott megszüntetni most a kampány, hogy a magyar állampolgárok saját szemükkel láthassák a konkrét adatokat.

 

Berg Dániel a kampánnyal kapcsolatosan azt mondta, „úgy gondoltuk, hogy ez talán már egy kicsit késő is. Több mint egy évtizede hallgathatjuk Orbán Viktortól, hogy a nyugat hanyatlik, gonosz Brüsszel, támadnak, bántanak, tönkre tesznek, közben pedig Magyarország előre megy. Nos, a számok nem ezt mutatják. Nem jött el az a bizonyos Kánaán, és itt az ideje a nevén nevezni ezt a dolgot.”

 

Hozzátette: „ez az orbáni politika központi üzenete, hogy érjük be kevesebbel. Érjük be a nyugati bérek harmadával. Érjük be színvonalas nyugati oktatási intézmények helyett keleti janicsárképzővel. Érjük be modern egészségügy helyett otthonról hozott WC-papírral. A mi kérdésünk pedig az, hogy mi magyarok miért érnénk be kevesebbel?”

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!