Benzinkutasok: semmire nem elég a kormány húsz forintos támogatása, kilátástalan helyzetben vannak

Végső kétségbeesésükben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult ötven társaság, amelyek összesen több száz benzinkutat üzemeltetnek, mivel a kormány árstopja miatt egyre nagyobb veszteséget kénytelenek elkönyvelni, ami már működésüket veszélyezteti. A literenkénti húsz forintos támogatás pedig szerintük semmire sem elegendő.
Rácz Csaba

2022. május 04. 08:11

Benzinkutasok: semmire nem elég a
kormány húsz forintos támogatása, kilátástalan helyzetben
vannak

Lassan fél éve adhatják maximum 480 forintért az üzemanyagot a benzinkutak a fogyasztóknak. Miközben a piaci ár ennél jóval magasabb lenne. Elsősorban a családi vállalkozásban működő kisebb benzinkutak kerülnek egyre nehezebb helyzetbe a most július elsejéig meghosszabbított árstop miatt, az sem kizárt, hogy tömegével zárhatnak majd be, mert napról napra csak veszteséget tudnak így termelni. Magyarországon 2200 benzinkút működik, ezek közel fele kisvállalkozás tulajdonában van.

 

A kormány ugyan fizet literenként húsz forintos támogatást, de ez még a rezsire sem elegendő. Hiába kérték a kis kutasok ennek az emelését. Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón beszélt arról, hogy egyelőre biztos nem változik a kis kutak húsz forintos támogatási összege, de nem is látja indokoltnak.

 

A kutasok viszont másképp látják, most ötvenen úgy döntöttek beperlik a magyar államot. Álláspontjuk szerint ugyanis az, hogy az állam korlátozó intézkedései miatt a benzinkutaknak minden egyes eladott liter üzemanyagon veszteségük képződik, ez pedig sérti a jogos várományukat és tulajdonjogukat. Szerintük jogsértő az is, hogy még veszteségek árán is kötelesek működtetni a kutakat, ellenkező esetben versenytársaik veszik át az üzemeltetést. Azonban a benzinkutasok abban bíznak, nem lesz szükség elmenni Strasbourgig.

 

Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

Címlapon

mutasd mind