Benett nyitott hasfallal született: két éves, és várja az ötödik operációját – Diagnózis, 2023. március 27.

Bemutatunk egy olyan szívkatéteres eljárást, amelyet a vidéki centrumok közül először Szegeden alkalmaztak. Ez az új innováció meggyorsítja a ritmuszavarral élő betegek kezelését. Megismerhetik Kovács Benett történetét is. A kisfiú egy ritka fejlődési rendellenességgel született, nyitott hasfallal. Orvosai szerint azonban minden esélye megvan arra, hogy teljes életet élhessen. Vendégünk lesz B. Papp László egészségügyi szakújságíró, akinek a munkáját nemrég Civil-díjjal ismerte el a Magyar Pszichoonkológiai Társaság.
Benett nyitott hasfallal
született: két éves, és várja az ötödik operációját –
Diagnózis, 2023. március 27.

A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előre haladtával egyre gyakoribbá válik. Nyolcvan év felett már minden tizedik embernek lehet ilyen problémája. Ezért is kiemelkedően jelentős az az innováció, melyet a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Elektrofiziológiai Munkacsoportja hajtott végre az év elején. A szegedi volt egyébként az első vidéki centrum, ahol ezt az újfajta katéteres beavatkozást alkalmazták. Vendégeink a műtétet végrehajtó orvosok, Sághy László és Pap Róbert.

 

Kovács Benett mindössze két éves, de már négy operáción esett át és még vár rá egy. A kisfiú ugyanis nyitott hasfallal született, sőt annak egy olyan súlyos fajtájával, amikor már a máj sincs a hasüregben. A szegedi gyermekklinika orvosai, akik megmentették az életét, azt mondják, van esély arra, hogy az ötödik beavatkozás után Benett teljes életet élhessen. A szegedi teamet egy londoni gyermeksebész segítette.

 

Vendégünk B. Papp László egészségügyi szakújságíró, aki most egy kicsit magáról (is) beszél: nemrég vehette át a Magyar Pszichoonkológiai Társaság Civil-díját.

 

Nézze meg az adást!