Bemutatjuk az Odú Fejlesztő Központot és Jankát – Diagnózis, 2023. február 13.

A 20 éve alapított Odú Fejlesztő Központ beszédindító csoportos foglalkozására látogattunk el, a stúdióban pedig az intézmény vezetőivel múltról, jelenről és jövőről beszélgetünk. És ha már Odú, akkor ismét bemutatjuk Jankát, azt a hároméves szegedi kislányt, aki súlyos agyműtétje után ebben az intézményben fejlődik.
Karajkó-Németh Marietta

2023. február 14. 12:49

Bemutatjuk az Odú Fejlesztő Központot és Jankát – Diagnózis, 2023. február 13.

Tavaly decemberben ünnepelte fennállásának 20. születésnapját az Odú Fejlesztő Központ. A korai fejlesztéssel, azaz a legkisebbekkel foglalkozó intézmény nap mint nap azért tesz, hogy a 0-6 éves korosztály leküzdje az esetleges lemaradásokat. Bemutatjuk, hogy csoportos foglalkozás formájában, milyen módszerrel segítik a beszéd indítását az ott dolgozó szakemberek.

 

Sclerosis tuberosa – egy rendkívül súlyos betegség neve. A szegedi Szabó család már jól ismeri ezt a kórt. Hároméves kislányuk e ritka, genetikai betegséggel látta meg a napvilágot. Már a születése utáni órákban súlyos epilepsziás rohamai voltak, sőt később nem volt ritka a napi 20-30 vagy rosszabb esetben az 50-70 roham. A mindig mosolygós, jókedvű Jankán semmilyen gyógyszer nem, csak egy rendkívül komoly műtét segített. Ma már többnyire tünetmentes, és heti rendszerességgel ő is az Odúba jár fejlesztésekre. A fiatal szülőket irigylésre méltó életszemléletük segíti át a nehezebb napokon, és ma már boldog kétgyermekes családként várják a karácsonyt.

 

Nézze meg az adást!

 

 

 

Címlapon

mutasd mind