Bató Ágnes szegedi tanár a Témában: Értjük egymás problémáit, összefogtunk és együtt gondolkodunk

Csütörtökön 17 órától indul az élőlánc az oktatásért, diákok jövőjéért és a tanárok helyzetének javításáért Szegeden, de a szervezők azt is meg akarják mutatni, hogy miként fogtak össze, hogyan állnak ki egymásért a szegedi iskolák dolgozói és diákjai.
Cservenák Zoltán

2022. október 20. 15:30

Bató Ágnes szegedi tanár a Témában: Értjük egymás problémáit, összefogtunk és együtt gondolkodunk

Közel hétszáz tanár írta alá eddig azt a nyilatkozatot, amiben elítélik a kollégáik kirúgással fenyegetését, a kirúgást és a hatalom megfélemlítését. A pedagógusok az óvodáktól, az általános- és középiskolákon át a szakképzésig összefognak, kiállnak egymásért, közösen lépnek föl és egy színvonalasabb, élhetőbb, jobban megfizetett magyar közoktatásért. Azt is követelik, hogy senkit ne érjen retorzió a szólás vagy véleménynyilvánítás bármely kinyilvánítása miatt.

 

A csütörtöki eseményen legalább 5-600 demonstráló várható, ők alkotnak majd élőláncot a Dugonics tértől a Kárász utcán át a Széchenyi térig. Bató Ágnes, szervező, a Deák Ferenc Gimnázium tanára a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában szerda este elmondta, eredetileg az volt a céljuk, hogy a Radnóti-gimnáziumtól egészen a Deák-gimnáziumig érjen az élőlánc, de akkor sem lesznek szomorúak, ha a demonstrálók együtt sétálnak el Szeged belvárosából a Deákig.

 

„Azért tartjuk fontosnak az összefogást, mert úgy érezzük, egymás felé ideje, hogy megmutassuk, az oktatáson belül nem csak horizontálisan, vertikálisan is értjük egymás problémáját. Minden terület, aki érintett, most már érzi, hogy össze kell fognunk, emellett azt is éreztetni akarjuk, hogy mostantól kezdve együtt fogunk gondolkodni arról, hogyan tovább”

 

– mondta a műsorban Bató Ágnes, majd hozzátette: ők, a Deák-gimnáziumban januárban már részt vettek polgári engedetlenségben, de sokan úgy gondolják fontos a törvényesség talaján maradni, ezért ők inkább a sztrájkjogukat érvényesítik, demonstrálni is elmennek, de a polgári engedetlenségben nem vesznek részt.

 

„Fontos megmutatni a társadalomnak: nem rendet bontani akarunk, hanem elérni azt, hogy a döntéshozók meghallják a véleményünket.”

 

Bató Ágnes arról is beszélt, szeretnék megnyerni a szülőket is az ügyüknek, sőt, szórólapokat készítenek, és mindenkit hívnak a megmozdulásra, akinek fontos az oktatás.

 

Érdemes megnézni a teljes beszélgetést a Témában:

Ha hatalom újra keménykedik, 300 tanár azonnal beszünteti a munkát

Névre szóló levelet írt a Tanárok a Tanárokért nevű szervezet a budapesti tankerületek valamennyi vezetőjének. Ebben azt írják, amennyiben újabb retorzió éri a tiltakozó tanárokat, háromszázan azonnal beszüntetik a munkát.

 

A tanárok kedélyét borzolja, hogy a 24.hu miután megnézte mind a 60 tankerület pénzügyi beszámolóját a 2021-es évről, kiderült, egy-egy tankerületi igazgató átlagosan több mint másfél millió forint jutalmat kapott, a tankerületi hivatalnokok pedig átlagosan 562 ezer forintot, miközben a pedagógusok (és ebben már az iskolaigazgatók is benne vannak) átlagban 10 500 forint jutalomban részesültek. (Ezek ráadásul átlagok, a valóságban számos tanár egyetlen fillér jutalmat sem kapott.)

 

Október 14-én, péntek reggel becsengetés előtt három intézménynél is kiálltak a dolgozók magukért, társaikért. Mindenhol felolvasták azt a közös nyilatkozatot, amit város- és megyeszerte számos iskolában írtak alá kifejezve ezzel is tiltakozásukat, illetve kiállásukat meghurcolt kollégáikért.

 

Abból adnak vissza, amit elvettek

Múlt héten megnéztük, mit is jelent valójában a kormány esetleges bérajánlata arról, hogy 2025-re (korábban 2026-ra előtte 2028-ra ígérve) a pedagógusbérek elérik majd a diplomás átlagbér 80 százalékát. Arra jutottunk: Orbánék semmi mást nem csinálnak, csak 2025-ig visszaadnának valamit abból a tanároknak, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számításai szerint 2015 és 2022 között elvettek tőlük. Ráadásul a béremelést attól teszik függővé, hogy sikerül-e megállapodni az Európai Bizottsággal és az ország megkapja-e azt a több ezer milliárd forintot, amit azért tartanak vissza, mert rendszerszintű a korrupció Magyarországon, és mert az Orbán-kormány fokozatosan leépítette a jogállami kereteket az elmúlt tizenkét évben.