Balogh László ingatlanszakértő a Témában: országszerte 20–30 százalékkal, Szegeden ötödével nőttek az albérletárak egy év alatt

Nem csak az új építésű és a használt lakások ára, az albérletek is megdrágultak az elmúlt években. A kiadó lakásoknál akár 20-30 százalékos áremelkedés is tapasztalható, ami leginkább a fiatalokat terheli.
Szeged.hu

2022. május 15. 09:09

Balogh László ingatlanszakértő a Témában: országszerte 20–30 százalékkal, Szegeden ötödével nőttek az albérletárak egy év alatt

Az elmúlt 12 hónapban 100 ezer Ft-ról 120 ezer forintra nőttek az átlagos havi bérleti díjak, de nem lehet azt mondani, hogy ezzel a tulajdonosok is jobban jártak volna – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában.

 

A bérbeadóknak, a lakások bekerülési költségének növekedése miatt több pénzt kell elkérniük, hogy a megfelelő hozamszintet biztosítani tudják.

 

„Az elmúlt hét évben az akkori 7–8 százalékos hozam már csak 4,6 százalékos hozamszintet produkál. Ha nem biztosít elég hozamot a lakáspiac a befektetők számára, akkor nem lesz elég kínálat a bérlők számára sem, és ez további drágulást idézhet elő” 

 

– tette hozzá a szakértő.

 

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője (fotó: Ingatlan.com)

 

A fővárosi bérletárakban a koronavírus-járvány kezdetén óriási visszaesés volt tapasztalható, de a mostani árak a járvány előtti bérletidíjszintet is meghaladják.

 

Az Ingatlan.com elemzése alapján, történelmi csúcson vannak a bérleti díjak. Budapesten jelenleg 175 ezer forint az átlagos bérleti díj, ami több mint 30 százalékos drágulást jelent a tavalyi évhez képest. A szakértő szerint, ami erre a drasztikus drágulásra elsősorban ráerősít, az az orosz-ukrán háború. 

 

Szegeden körülbelül 20 százalékos az albérletár-emelkedés, és jelenleg nem tudni, mikor történhet ebben változás. 

 

A szakértő azt is elmondta, hogy az ingatlanvásárlás terén is sokkal kedvezőtlenebbek a feltételek, mivel a rezsiköltségek emelkedésébe beletartozik a lakásvásárlói hitelkamat növekedése is, és ez a kedvezőtlen hatás a bérleti díjakban jelentkezhet a legkorábban.

 

Balogh Zoltán szerint, ha tovább folytatódik ez az inflációs folyamat, azaz továbbra 8-9-10 százalékos lesz a pénzromlás, akkor az új lakások ára még tovább emelkedik, ami valószínűleg hatással lesz a használt lakások árának növekedésére is. 

 

A szakértő szerint a kérdés az, hogy a kereslet tudja-e tartani a lépést az árnövekedéssel. Ha nem, akkor lakáspiaci korrekció is felléphet, illetve, ha a hozamkilátások nem változnak, akkor tovább szűkülhet a lakások száma, ami további bérletidíj-növekedéssel járhat.

 

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Szabó Luca)

Címlapon

mutasd mind