Balogh József energetikai szakértő a Témában: Nincsenek még kész az olajembargó részletei, a fontos dolgok viszont azokban lesznek

Akár az orosz gázszállításokra is korlátozásokat vezethet be az Európai Unió, ha az ukrajnai háborús helyzet nem javul – erről beszélt Emmanuel Macron francia elnök, miután sikerült megállapodni az orosz olajembargóról, és a kivételezett országok, így például Magyarország engedményeiről. De mi várható azután?
Garai Szakács László

2022. június 02. 18:16

Balogh József energetikai szakértő a
Témában: Nincsenek még kész az olajembargó részletei, a fontos
dolgok viszont azokban lesznek

A háború elején harmincöt százalékról tizenkettőre csökkentették az orosz olaj arányát, a maradék tizenkét százaléktól pedig év végéig intenének búcsút a németek. Emmanuel Macron francia elnök kedd délután nem zárta ki az orosz gázzal szembeni esetleges embargót, mint következő lépést, ha az ukrajnai helyzet súlyosbodik. Ursula vond der Leyen bejelentette: az európai gáztározók negyvenegy százalékban telítettek, ami öt százalékponttal magasabb, mint tavaly ilyenkor.

 

Balogh József energetikai szakértő a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában arról beszélt Balogh Judit hírigazgatónak, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ága, amin Szlovákia és Magyarország is kapja az olajat tíz–tizenöt százalékos kapacitáson fog működni.

 

Az energetikai szakértő hasonlata szerint, ez körülbelül olyan, mint ha a matematikatanár a hétvégére kölcsönkérné az iskolabuszt, és azzal vinné el kirándulni a barátnőjét. Nagyon lecsökken a vezeték kihasználtsága, ami azt fogja jelenteni, sokkal korábban le kell kapcsolni ezt az ágát is a vezetéknek; a lengyelek és a németek az északi ágat még az idén lekapcsolják.

 

– Az Adria-vezetékkel egyelőre sokkal inkább politikai és nem kapacitásbeli problémák vannak – mondta az energetikai szakértő. A probléma pedig éppen a friss kormányzati döntésen alapul, azaz azon, hogy csak a magyar rendszámos autók tankolhatok 480 forintért a benzinkutakon.

 

Balogh József arról is beszélt, hogyan tartható a 480 forintos ár.

 

Címlapon

mutasd mind