Balogh József energetikai szakértő a Témában: Megoldást jelenthet az uniós ársapka az orosz gázszállítás bizonytalanságára

Portugália és Spanyolország már maximalizálta a földgáz árát, amiből elektromos áramot termelnek. Ott működik. Ugyanakkor azt is tudható, minél közelebb agyunk földrajzilag Oroszországhoz, annál nehezebb lesz megcsinálni.
Garai Szakács László

2022. szeptember 08. 10:05

Balogh József energetikai szakértő a
Témában: Megoldást jelenthet az uniós ársapka az orosz
gázszállítás bizonytalanságára

– Muszáj valamit csinálni, mert felborult az a piaci alapelv, amin a gázszállítás működött. Oroszország néha ad gázt néha nem, így nem lehet csinálni. Rövid távú érdekek miatt tönkretették Oroszország beszállító partneri szavahihetőségét – mondta Balogh József.

 

Az energetikai szakértő azt is elmondta, az európai energiapolitikai egy kicsit el volt hibázva. A német ipari csoda az orosz gázra épült. – Február 24-én lett ennek vége, akkor derült ki, mennyire sebezhető Németország energiapolitikája. És ha Németország bajban van, az egész régió bajban van. Most itt tartunk. Zsarolni tudja egész Európát Oroszország.

 

Most úgy tesz Oroszország is, meg Európa is, mintha nem függnének egymástól, de az orosz gáznak nem nagyon van alternatívája Kelet-Közép-Európában. – Magyarország évente körülbelül 11 milliárd köbméternyi gázt fogyaszt el, miközben másfélmilliárd köbmétert tudunk megtermelni. A többit be kell hozni. Ebből a szempontból a mi iparpolitikánk is elhibázott. Megbukott az a gyakorlat, hogy kis Kínát csinálunk Magyarországból, olcsó munkaerővel, olcsó energiával – közölte az energetikai szakértő.

 

Balogh József arról is beszélt a Szeged Televízió hírháttérműsorában, hogy az elszabadult energiaárak miatt lépéskényszerben van az Európai Unió, nem lehet már tovább várni az árak csökkenésére. Mindenkinek a megegyezés lenne az érdeke, de Putyinnal erre nincs esély.

 

Azt is be kell ismernünk, Magyarországon eddig pazaroltuk az energiát, nagyon nagy tartalékaink vannak már most is az okos energiafogyasztásban.

 

Nézzék meg a teljes beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind