Az ellenálló baktériumok elleni védekezésben segítenek a fágok

Az immunrendszer aktiválása eredményes lehet a daganatok elleni harcban, de a fágok alkalmazása is nagyon ígéretes. Milyen természeti katasztrófákat lehetelőre jelezni? Könyvet írtak Kelemen Endréről, a tromopoetin fölfedezőjéről. – Kvantum, 2023. április.
Márok Tamás

2023. április 29. 10:43

Az ellenálló baktériumok elleni védekezésben segítenek a fágok

 

  • A Nemzeti Tudósképző Akadémia Talentum díját vehette át a közelmúltban Manczinger Máté. A fiatal kutató a Szegedi Biológiai Központ Rendszerimmunológiai Kutatócsoportjában bizonyos antigéneknek a daganatellenes immunválaszban játszott szerepét vizsgálja. A csoport saját laboratóriumi kutatásokat nem folytat, mások mérési eredményeit dolgozzák föl számítógépes programok segítségével.
  • A földrengések, aszályok és árvizek mellett központi téma volt a klímaváltozás egészségügyi hatásainak megismerése és vizsgálata is azon a konferencián, amelyet az SZTE Geoinformatikai és Környezetföldrajzi Tanszéke rendezett. A meghívott előadók többek között arra keresték a választ, hogy a földrajz és a földtudományok térbeli látásmódja és kutatási eszközkészlete miként hasznosítható a népegészségügy terén.
  • A veszélyes és különösen az ellenálló baktériumok elleni védekezés egyik legígéretesebb útja a fágok kutatása. Ezek a baktériumokban élő vírusok olyan esetekben is képesek elpusztítani a kórokozókat, amikor más módszer, például az antibiotikum, hatástalan. A Szegedi Biológiai Központ egyik új Lendület kutatócsoportja ezt a kölcsönhatást tanulmányozza.
  • A szegedi egyetemen 3 igazán jelentős, világraszóló felfedezés született. Szent-Györgyi Albert C-vitaminját mindenki ismeri. Azt is sokan tudják, hogy a kapszaicin jelentőségének kimutatásában milyen fontos szerepet játszott Jancsó Miklós. Jóval kevesebben ismerik azonban Kelemen Endre nevét. Ő volt az, aki az 50-es években Szegeden munkatársaival először írta le a véralvadásban kulcsszerepet játszó trombopoetint. Nemrég egy könyv jelent meg róla, amelyet a Szegedi Akadémiai Bizottságban mutattak be.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg áprilisi adásunkat!