Az autizmus nem betegség, és fejleszthetők az érintett gyerekek – Diagnózis, 2023. április 24.

Április 2-án van minden évben az autizmus világnapja, ezt a témát járja részben körbe az e heti Diagnózis. Az autizmussal élőkre hívta fel a figyelmet egy érintett édesanya kiállítása Szegeden, Szögi-Kovács Beáta, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola gyógypedagógusa pedig arról beszél, hogyan fejleszthetők az autizmussal élő gyerekek. A műsor másik nagy témája a reuma, pontosabban az időskorban jelentkező elváltozások. Kovács László professzortól azt is megtudjuk, mit kell tenni azért, hogy nem kell, hogy fájjon.
Az autizmus nem betegség, és fejleszthetők az érintett gyerekek – Diagnózis, 2023. április 24.

Az autizmusról már egy ideje tudjuk, hogy nem betegség, hanem egy egész életen át tartó fejlődési rendellenesség. Balázs 10 éves és 3 éves kora óta diagnosztizált autista. Évekbe telt, de a család mára már feldolgozta és elfogadta ezt a tényt. Balázs édesanyja eleinte egyfajta terápiaként menekült a fényképezésbe. Ma már küldetésnek érzi, hogy a fényképeken keresztül mesélje el mindennapjaikat és saját érzéseit. A fotókból április 2-án, az autizmus világnapján nyílt kiállítás az a szegedi Ifjúsági Házban.

 

A senior örömtáncosok játékos memóriafejlesztő foglalkozásán ülőtáncokat tanultak és megtornáztatták az agyukat is. Ráadásul egy teljesen új helyszínen, Szeged egyik közkedvelt szórakozóhelyén. A szervező célja ugyanis, hogy megmutassák, az időseknek és mozgásukban korlátozottaknak is helye van a társadalomban, az elfogadás pedig még a reumás fájdalmakon is tud enyhíteni.

 

A reuma a leggyakoribb mozgásszervi betegségek gyűjtőneve. Nagyon sokféle kórkép tartozik ide, de szinte mindegyikre jellemző az erős fájdalom, melynek intenzitása változhat, és vannak rövidebb-hosszabb ideig tartó tünetmentes időszakok is. Mivel itt egy tényleg nagyon szerteágazó betegségcsoportról van szó, mi most elsősorban az idős korban leggyakoribban jelentkező elváltozásokról beszélgetünk Kovács László professzorral, a szegedi Reumatológiai Klinika vezetőjével. 

 

Nézze meg az adást!