Aki űrorvos akar lenni: Babócs Dóra sebészként végzett, most asztronómiát tanul

Gázokat és nemesfémeket gerjesztenek a szuperlézer központ teraherzes csoportjában, az SZTE Embertani Tanszéke volt a vendég a Szegedi Akadémiai Bizottság tudósklubjában, űrorvosnak készül a friss diplomás sebész, különleges együttállásban a naprendszer bolygói. – Kvantum, 2022. június.
Márok Tamás

2022. július 06. 15:01

Aki űrorvos akar lenni: Babócs Dóra
sebészként végzett, most asztronómiát tanul

A szuperlézerközpont ultragyors dinamikai kutatócsoportja elsősorban külső felhasználóknak ajánl szolgáltatásokat. Az erre szolgáló berendezést azonban az itteni kutatók fejlesztették ki öt év munkájával. A csoport egyik fele gázokat, a másik nanoszerkezetű aranyat gerjeszt lézersugárral.

 

A Szegedi Tudományegyetem 1940-ben alapított Embertani Tanszéke az intézmény egyik legkisebb egysége. Jelenleg is mindössze három főállású oktatóval működnek. Ennek ellenére jelentős tudományos eredményeket mutatnak föl és rendszeresen vannak Phd hallgatóik is. A Szegedi Akadémiai Bizottság tudósklubjában Pálfi György tanszékvezető számolt be tevékenységükről. Részt vettek többek között Szent László koponyájának vizsgálatában és a mohácsi csatamező sírjainak föltárásában is.

 

Orvosi diplomáját most szerezte meg, de még asztronómiát tanul. Nem véletlenül: Babócs Dóra űrorvos szeretne lenni. De nem csak itt, a földön. Szívesen venne részt egy űrutazásban is.

 

„Bolygóvonat.” Így nevezték el ezt a ritka csillagászati jelenséget, hogy naprendszerünk bolygói egy hétig csaknem egyvonalban voltak láthatóak. Tudományos riportot aránylag ritkán forgatunk éjszaka. Most már hajnali három előtt kellett kelni, mert akkor látszott legjobban az égbolton az együttállás.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg júniusi adásunkat!

Címlapon

mutasd mind