Adományt gyűjt a nőknek a menstruációs szegénység miatt az LMP és a Mátrix-alapítvány

Közel minden harmadik nőt érint a probléma és minden ötödik nő nem tudja megvenni az egészségügyi betétet vagy a tampont Magyarországon.
Gyurcsik Dóra

2022. február 23. 21:23

Adományt gyűjt a nőknek a menstruációs szegénység miatt az LMP és a Mátrix-alapítvány

A menstruációs szegénység Magyarországon is sokakat érintő társadalmi problémának számít. Az LMP megyei szervezete, és a Mátrix Közhasznú Alapítvány most adománygyűjtő akciót szervez, és női higiénés termékeket várnak az adományozóktól.  

A menstruációs szegénység fogalma ugyan csak pár éve került a köztudatba, de a probléma nem új keletű. Magyarországon viszont hivatalos tanulmány még nem készült arról, hogy hány nő szenved hiányt alapvető higiénés termékekben. Az LMP Csongrád-Csanád megyei szervezetének elnöke a Szeged Televíziónak azt mondta: Nagyon súlyos és kiterjedt társadalmi problémáról van szó, aminek azonban vannak gazdasági munkaerőpiaci, vagy akár oktatást érintő vetületei is.  

 

Az LMP szerint a nők nagyjából 30 százaléka érintett a menstruációs szegénységben, tehát kiterjedt társadalmi problémáról van szó. Az érintett nők sok esetben ilyenkor akár munkahelyről is kiesnek, de vannak olyan diákok, akik emiatt nem tudnak iskolába menni.

 

Skóciában már ingyenessé tették a női higiénés termékeket, Kenyában áfamentesek, és a legtöbb európai országban 10 százalék alatt van az áfakulcsuk. Ezzel szemben Magyarország áfabajnoknak is nevezhető, hiszen nálunk 27 százalékos forgalmi adó terheli ezeket az árucikkeket.  

 

„Az LMP többször beadta azt a javaslatát, hogy a női higiéniai termékekre vonatkozó áfa csökkenjen 27 százalékról 5 százalékra, hiszen ezzel is könnyebben elérhetővé válnának a termékek. Egészen egyedülálló módon, Magyarországon a világon a legmagasabb adókulcs vonatkozik ezekre a termékekre” 

 

– mondta Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselőjelöltje.

 

Ezért most a párt a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal karöltve adománygyűjtést indít. Tisztasági és egészségügyi betétet, tampont, intim mosakodót, de még tusfürdőt is várnak az adományozóktól március 8-áig a Centerke Adományozó Központba.  

 

Rácz Anett, a partnerként az ügy mellett álló Mátrix-alapítvány elnöke úgy fogalmazott: alapítványukban igyekeznek odafigyelni, hogy a rászorulóknak jusson a női higiénés termékekből, ha szükséges, vásárlással bővítik ki az ilyen típusú adományokat.

 

Az LMP és a Mátrix célja az, hogy március 11-én legalább 100 középiskolás lánynak tudjanak alapvető higiénés termékeket adományozni. A hajléktalanokat még inkább sújtja ez a helyzet.

 

A menstruációs szegénység problémáján a Nemluxustáska nevű akcióval évek óta igyekeznek segíteni a rászoruló nőkön. Idén több mint 13 ezer egészségügyi betéttel, dezodorral, vagy éppen fogkefével teli táskát gyűjtöttek össze a kampánnyal. Szegedről 700 adomány érkezett.

 

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

 

 

(Fotó: Iványi Aurél)