A stroke utáni rehabilitáció fontosságáról – Diagnózis, 2022. február 21.

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjában a stroke-kal foglalkoztunk: még mindig a vezető halálokok közé tartozik hazánkban, bár jelentősen kevesebben halnak bele, mint 20–30 évvel ezelőtt. Ez viszont azt is jelenti, hogy egyre fontosabb szerepe van a betegek esetében a rehabilitációnak.
A stroke utáni rehabilitáció
fontosságáról – Diagnózis, 2022. február 21.

Détári Vilmos 36 éves volt, amikor egy éjszaka furcsa zsibbadtságra ébredt. Tudta, nagy baj van. Egy óra múlva a klinikán pedig kimondták a diagnózist: vérzéses stroke-ja van. Bár szinte lemondtak róla, ő felépült és rövid időn belül megnyitotta saját rehabilitációs intézetét Szegeden.

 

Az agyi érkatasztrófa a rák és a szívbetegségek után a harmadik vezető halálok hazánkban. Riasztóak a számadatok: Magyarországon mintegy 200–250 ezer ember él a betegség árnyékában, évente 40–50 ezer ember kap stroke-ot, közülük 15 ezren bele is halnak, de akik átvészelik, azok többségének az életminősége jelentősen romlik.

 

Bár most még minden kopár, de pár hét múlva megkezdődik a természet ébredése. Ez azt is jelenti, hogy azoknak, akik a pázsitfűfélékre, a fekete ürömre vagy a parlagfűre allergiásak már most érdemes elkezdeni az allergén-specifikus immunterápiát. Ez nemcsak a tüneteket kezeli, hanem a kiváltó okra is hat, ugyanis az immunrendszer kisiklott működését állítja helyre. Jelenleg ez az egyetlen tartós kezelési mód az allergia ellen. A tüneteket a páciensek akár tíz évre is elfelejthetik, javul az életminőségük, sőt a súlyosabb szövődmények kialakulása is megelőzhető.

 

Nézze meg az adást!