A magyar választási rendszeri rendszernek csak a kisebbik baja a határon túliak levélszavazatai, ami igazán gáz, az a töredékszavazatok felhasználása

A választókerületét megnyerő jelölt a pártlistáját is megjutalmazza. Ilyen választási rendszer nem nagyon van máshol csak Magyarországon. László Róbert választási szakértő erről beszél majd a Témában a Szeged Televízióban.
Garai Szakács László

2022. április 12. 17:30

A magyar választási rendszeri
rendszernek csak a kisebbik baja a határon túliak levélszavazatai,
ami igazán gáz, az a töredékszavazatok felhasználása

Hogy a lényeg érthető legyen: ez a választási rendszer öt plusz mandátumot hozott a Fidesznek, azaz a kétharmad sokkal inkább ezen múlt, mint azon, hogy olyan határon túli magyar állampolgárságú, a választási rendszerben benne lévő nagykorúak is szavaztak, akiknek igazából semmi közük a magyar belpolitikához.

 

A Political Capital friss elemzése megmutatott egy fontos dolgot a magyar választási rendszerrel kapcsolatosan, amit most talán azok is megértenek, akik eddig nem értették, és azok is komolyan, komolyabban veszik ezt, akik ezzel eddig nem törődtek.

 

 

Győzteskompenzáció

Ez az a választástechnikai elem, amivel Orbán Viktornak egymás után harmadszor van kétharmados többsége a parlamentben. Idén öt mandátumot jelentett a Fidesz–KDNP-nek az, hogy a győztes jelöltek utáni töredékszavazatokat is hozzáadják a listás eredményhez.