A koronavírus különös tulajdonságai nyomában

Hogyan lehet modellezni a véragygátat, mire valók a szupererős lézerek, mi lehet koronavírus betegség genetikai háttere, miképpen segíti az Akadémia Bolyai ösztöndíja a fiatal kutatókat? – Kvantum, 2022. május.
Márok Tamás

2022. június 01. 10:04

A koronavírus különös tulajdonságai
nyomában
  • Új tagokat választott a Magyar Tudományos Akadémia. Akadémikus lett többek között Deli Mária. A Szegedi Biológiai Központ fiatal kutatója főképp a véragygáttal foglalkozik.
  • A szegedi szuperlézer központ egyik legizgalmasabb részlege nagyon nagy energiájú impulzusokat fog előállítani. A petawattos berendezéseket még csak most szerelik össze. Itt egyaránt folynak majd lézerfizikai és anyagtudományi kísérletek.
  • A Magyar Tudományos Akadémia Bólyai Ösztöndíja a legkiválóbb fiatal kutatókat támogatja, hogy itthon maradjanak, és karrierjük gyorsabban kibontakozhasson. A rendszer idén volt 25 éves. A Szegedi Akadémiai Bizottság székházában az évforduló alkalmából négy korábbi ösztöndíjas számolt be eredményeiről. Hárman közülük azóta már az akadémia tagjai lettek.
  • A koronavírusnak van néhány különös tulajdonsága. Az egyik a beteg két napig tünetmentes, de már fertőz. A másik érdekesség, hogy nehéz kiszámítani, hogy valakinél enyhe tüneteket okot, súlyos problémát jelent, netán végzetes lesz. Ennek minden bizonnyal genetikai háttere van. Hogy melyek a kockázatos és a védő genetikai varinánsok, ezt vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem biobankjának adatbázisa alapján.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg májusi adásunkat!

Címlapon

mutasd mind