A Brutusok megjelentek – valós tényeken nyugvó politikai dráma Kádár Jánosról és utódáról, Grósz Károlyról

Apagyilkosság címmel jelent meg Medgyesi Konstantinnak, a Móra Ferenc Múzeum történészének kötete a két politikus kapcsolatáról.
Garai Szakács László

2022. október 30. 13:30

A Brutusok megjelentek – valós tényeken nyugvó politikai dráma Kádár Jánosról és utódáról, Grósz Károlyról

A könyv a két politikus első – 1956. november 11-én, a magyar forradalom leverése után egy héttel a Parlamentben megtörtént – személyes találkozójától egészen Kádár János 1989-es haláláig követi végig kapcsolatukat. A kötet bemutatja, az ország első embere, az MSZMP főtitkára hogyan figyelt fel a munkás származású Grósz Károlyra, majd választotta „politikai fogadott fiának”, és a „fiú” miként fordult „Brutusként” ellene.

 

A közlemény szerint ritkán találni példát arra, hogy egy meghatározó történelmi személyiség még életében kiválasztja és át is adja a hatalmat utódjának. Ez történt a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakjával, Kádár Jánossal: sok-sok vívódás, töprengés után jelölte ki utódjaként Grósz Károlyt. A döntéssel azonban túl sokáig várt: a történelem a késlekedést megbüntette, és Grósz Károly „eltűnt” a történelem viharaiban.

 

 

A történelmi hátteret, a szereplőket keretes írásokkal bemutató könyv végigköveti Grósz Károly politikai felemelkedését, bemutatja életének és politikai tevékenységének kevésbé ismert oldalait. Visszaemlékezők segítségével, levéltári anyagok áttekintésével, korábbi kutatások eredményeinek elemzésével derít fényt a szerző összefüggésekre, a két főszereplő közötti néhol szinte baráti, néhol pedig elhidegült kapcsolatra.

 

Az Apagyilkosság című könyv már címében is felveti a kérdést: vajon „politikai gyilkosságot” követett-e el Grósz Károly az elődje ellen? Hiszen ő volt az, aki a hatalmat birtokolta, amikor Kádár János súlyos egészségi problémákkal küzdve 1989. április 12-én az MSZMP Központi Bizottsága előtt elmondta legendás beszédét, amelyben kimondatlanul is Nagy Imrét emlegette.

 

Budapest, Kerepesi út 17., 1987.: a Taurus Gumiipari Vállalat tanácsterme. Balról a harmadik Gál János az MSZMP VIII. Kerületi Bizottságának első titkára, Grósz Károly az MSZMP Budapesti Pártbizottságának titkára, középen Kádár János az MSZMP KB első titkára, mellette Kapolyi László ipari miniszter és Karvalics László az MSZMP KB agitációs és propagandaosztályának helyettes vezetője. Kádárék a vállalat pártbizottságának tagjaival és a vállalat vezetőivel találkoztak

 

A Fortepan és a Móra-múzeum gyűjteményéből, valamint az MTI archívumából származó korabeli fotókkal részletesen illusztrált könyvből kiderül például, milyen körülmények között hangzott el Kádár János szájából a következő mondat: „A Brutusok megjelentek.” Ahogyan az is, vajon árulónak tartotta-e a saját maga által kijelölt utódot, illetve milyen terveket söpört el a történelem vihara Grósz Károly életében.

 

A történész az MTI-nek elmondta, a kötetben kutatásainak első eredményeit mutatta be, a célja a közeljövőben egy Grósz Károlyról szóló monográfia elkészítése.

 

Medgyesi Konstantin beszélt a kötetéről a Szeged Televízió Körút című műsorában is. Nézzék meg a vele készült interjút!

Címlapon

mutasd mind