150–200 dolláros olajárat is elképzelhetőnek tart Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke

Jelenleg 97–98 dollár körül mozog az árfolyam. A lakosságnak jól jön az üzemanyagárstop, de több száz kút és több ezer család megélhetése kerülhet veszélybe amiatt, hogy az olaj egyre drágább, miközben a hatósági ár még hónapokig 480 forint lehet. Egri Gábor szerint a magyarországi árstop üzemanyaghiányt is okoz.
Szeged.hu

2022. február 24. 08:03

150–200 dolláros olajárat is elképzelhetőnek tart Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke

Kutak százai zárhatnak be és családok ezrei veszíthetik el a megélhetésüket, ha a jelenlegi formájában fenntartja a kormány a benzinárstopot, és nem tesz valamit a kisebb benzinkutakért. Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, szeretnék, ha a kormány segítené a kisebb kutakat.

 

Az egyelőre 160 vállalkozást és 3-400 kutat magában foglaló Független Benzinkutak Szövetsége például  

 

  • célzott kompenzációt,
  • kedvezményes hitelt,
  • a hatósági ár emelését

 

is el tudnák képzelni segítségként.

 

Egri Gábor azt is elmondta, a kútbezárások miatt a szállítási kapacitások egy része is kiesett, hiszen a kutak ezzel is foglalkoztak, amiatt egyre inkább áruhiányra kell számítani.

 

Egri arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a bezárt kutak átvételére van rendelet, de valójában egy sor kérdés tisztázatlan. Mi lesz például az alkalmazottakkal? Hogyan vehetik majd vissza a kutakat a MOL-tól?

 

Miközben egyre több kút – még a nagyobbak is, mint a Shell – korlátozza a vásárolható üzemanyag mennyiségét, az üzemanyagár közel felét továbbra is az ÁFA és a jövedéki adó teszi ki, tehát az állam egyelőre nem kíván lemondani egy fillérről sem.

 

Egri Gábor szerint a vásárlók hiába gondolják, hogy a kutak sokat keresnek az üzemanyagon, valójában nem erről van szó, a kitermelés és a finomítás a legjövedelmezőbb, a kutak literenként már veszteséggel árulják a 95-ös benzint és a gázolajat.

 

„Az összes környező országban olyan döntéseket hozott a kormányzat, hogy nem borítja be a piaci szereplőket, és főleg nem a legkisebb szereplőkkel viteti el az árstop költségét” 

 

– magyarázta a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, aki azt is elmondta, nem számítanak arra, hogy olcsóbb lesz az üzemanyag. A Brent-olaj ára egyébként napok óta 97–98 dollár között mozog hordónként, de egyes előrejelzések szerint ennek akár a duplája is lehet.

 

„Elképzelhető, hogy 150–200 dollár is lehet a hordónkénti ár” 

 

– mondta Egri Gábor, aki szerint nem lesz más lehetőség, kormányoknak csökkenteniük kell az adóbevételeket.

 

Címlapon

mutasd mind