1380 és 2022 Magyarországa között nincs is olyan sok különbség

Mosolygást, kuncogást és még egy kis kacagást is ígérünk. Úgy tűnik, a színházak komédiákkal zárják az évadot. Forgószínpad 2022. május 26.
Várnai Adrienn

2022. június 01. 13:41

1380 és 2022 Magyarországa között
nincs is olyan sok különbség

Hatalmi játszmák egy hatalmi űrben, Székely Csaba új darabja 1380-ban játszódik, a Nagy Lajos király halála utáni zavaros időket mutatja be. Fiúsított lányutód, a nádorral szerelmeskedő anyakirálynő, a főurak alkalmi szövetségei és árulásai. A problémák ijesztően maiak, a hangvétel azonban a komédiáé. Alföldi Róbert rendező szerint az április 3-i választási eredmények után még fontosabb, hogy mindezen nevetni tudjunk.

 

Modern és látványos megoldásokkal vitte színre a székesfehérvári Vörösmarty Színház Shakespeare: Szentivánéji álom című darabját. A klasszikus mű, mai felfogásban Horváth Csaba rendezésében került színre.

 

Az Egy bolond százat csinál című darabot tűzte műsorra a Hevesi Sándor Színház. Az utolsó próbák egyikén jártunk.

 

Petőfi Sándor egyetlen befejezett történelmi drámája, a Tigris és hiéna volt az idei évad utolsó bemutatója a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. A Kelemen László Kamaraszínházban Pataki András állította színpadra a művet a költő születésének bicentenáriuma alkalmából. A romantikus dráma és a francia melodráma elemeinek kombinálásából létrejött művel nem csak a költő emléke előtt tiszteleg a társulat, de egyben egy másfajta színházi gondolkodás alapjait is szeretné megvetni.

 

Május végén, Katkó Ferenc rendezésében mutatta be a Trón alatt a király című mesejátékot a Békéscsabai Jókai Színház. Szekernyés László darabja egy tanmese, amely tele van furfanggal, ármánnyal. Az előadás különlegessége, hogy a Békéscsabai Színitanház végzős növendékei lépnek fel. A színházban ugyanis hagyomány, hogy évente egy előadást ők állítanak színpadra.

 

Forgószínpad: nézze meg színházi magazinunkat!

Címlapon

mutasd mind